Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Kerajaan, swasta perlu bekerjasama bantu pulihkan ekonomi negara - Mustapa

Kerajaan, swasta perlu bekerjasama bantu pulihkan ekonomi negara - Mustapa
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, kerjasama sebegitu perlu diteruskan kerana ia merupakan teras kejayaan Malaysia selama ini. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kerajaan dan sektor swasta perlu terus bekerjasama dalam membantu memulihkan semula ekonomi negara yang terjejas kerana pandemik COVID-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, kerjasama sebegitu perlu diteruskan kerana ia merupakan teras kejayaan Malaysia selama ini.

“Ini adalah teras kejayaan Malaysia. Kita perlu holistik dalam pendekatan kita, kita harus inklusif dan saya ingin menekankan pentingnya pembangunan modal insan.

“Betapa pentingnya ini dalam memastikan pertumbuhan yang berterusan untuk ekonomi Malaysia.
“Kita juga mahu Malaysia memanfaatkan peluang pertumbuhan pada zaman digital global semaksima mungkin, untuk meningkatkan produktiviti dan daya saing,” katanya dalam ucapan pembukaan ‘Policy Webinar: Rebuilding The Economy With Enabling Policies’ pada Rabu.

Tambah Mustapa, kerajaan dan industri telah bekerjasama dengan baik sebelum ini namun disebabkan normal baharu yang melanda seluruh dunia, kedua-dua pihak menghadapi lebih banyak cabaran.
“Perkara pertama kita perlu buat ialah bergerak semula, orang perlu pergi bekerja dan diharapkan selepas itu kita akan terus kukuh menuju pemulihan (ekonomi).

“Menjelang tahun depan atau pertengahan tahun depan, kita berharap dapat muncul sebagai sebuah negara yang lebih kukuh dengan memanfaatkan sepenuhnya potensi ekonomi digital,” katanya lagi.


Tag: Mustapa Mohamed, ekonomi, kerajaan, menteri, koronavirus, swasta, Zaman Digital, produktiviti, cabaran, kerja, ekonomi digitalKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.