Tutup

Ketua Polis Negara tidak terkecuali siasatan IPCMC

Ketua Polis Negara tidak terkecuali siasatan IPCMC
Hanipa berkata semua aduan salah laku diterima IPCMC terhadap Ketua Polis Negara akan disiasat di bawah Seksyen 24 suruhanjaya berkenaan. - Gambar fail/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Semua anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk Ketua Polis Negara tidak terkecuali daripada pemakaian atau siasatan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC).

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Hanipa Maidin berkata semua aduan salah laku diterima IPCMC terhadap Ketua Polis Negara akan disiasat di bawah Seksyen 24 suruhanjaya berkenaan, sama seperti aduan lain yang diterima terhadap mana-mana anggota polis.
"Setelah IPCMC selesai menjalankan siasatan dan sekiranya dapatan siasatan mendapati wujudnya salah laku, maka tindakan tatatertib boleh diambil terhadap Ketua Polis Negara melalui penubuhan suatu Lembaga Tatatertib Khas yang akan ditubuhkan Ketua Setiausaha Negara," katanya dalam jawapan bertulis yang dipaparkan dalam laman sesawang Parlimen hari ini.

Beliau menjawab soalan Ramkarpal Singh (PH-Bukit Gelugor) yang meminta Perdana Menteri menyatakan sebab Ketua Polis Negara terkecuali daripada siasatan oleh IPCMC sepertimana dicadangkan dalam Rang Undang-Undang (RUU) IPCMC 2019 yang dibentangkan di Dewan Rakyat baru-baru ini.
RUU IPCMC 2019 yang dibentang buat kali pertama di Dewan Rakyat pada 18 Julai lepas, bertujuan menggantikan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) bagi meningkatkan integriti dan keupayaan PDRM.

BACA: Cadangan RUU IPCMC dibentang sebelum 25 Nov

IPCMC akan bertindak sebagai badan pemantau bebas untuk menerima aduan dan menjalankan siasatan terhadap salah laku anggota polis.

RUU itu bagaimanapun dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk dibincang dengan lebih teliti sebelum dibawa semula ke Dewan Rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong dalam satu usul pagi tadi menyatakan RUU itu akan dibentang semula selewat-lewatnya sebelum persidangan selesai Disember ini.

Menjawab soalan Zahidi Zainul Abidin (BN-Padang Besar) yang mahu tahu status mengenai pemansuhan Akta Antiberita Tidak Benar (Akta 803), Mohamed Hanipa berkata RUU Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2019 dijangka dibahas semasa sesi Dewan Negara pada Disember ini.

"Kerajaan komited untuk memansuhkan Akta Antiberita Tidak Benar 2018 (Akta 803) selaras dengan perubahan dasar kerajaan bahawa penyebaran berita tidak benar boleh ditangani melalui undang-undangsedia ada," katanya.

Terdahulu pada Oktober lepas, Dewan Rakyat meluluskan RUU Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2019 hasil undian belah bahagi, pembentangan kali kedua setelah percubaan kali pertama memansuhkan akta itu gagal apabila persidangan Dewan Negara menolak RUU Antiberita Tidak Benar (Pemansuhan) 2018 pada September tahun lalu.

Sebelum itu, RUU tersebut telah diluluskan oleh persidangan Dewan Rakyat pada 16 Ogos 2018.

-- BERNAMA


Tag: Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis, Polis Diraja Malaysia, PDRM, Ketua Polis Negara, IPCMC, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Hanipa MaidinKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.