Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

KKMM perhalusi skim wajib tayang, insentif baharu bagi rancak semula industri filem

KKMM perhalusi skim wajib tayang, insentif baharu bagi rancak semula industri filem
Saifuddin berkata, KKMM peka terhadap situasi yang dihadapi oleh industri perfileman akibat wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) akan memperhalusi pelaksanaan skim wajib tayang atau sebarang insentif baharu bagi merangsangkan semula industri perfileman pasca COVID-19.

Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, untuk tujuan itu, KKMM akan mengadakan perbincangan khas dengan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) dan penggiat industri bagi merangka mekanisme tayangan semula serta langkah-langkah membantu mereka menghadapi cabaran dan merancakkan semula industri itu.
"Kami di KKMM peka terhadap situasi yang dihadapi oleh industri perfileman akibat wabak COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)," katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, susulan isu tular sebuah video informasi Jawatankuasa Wajib Tayang, Saifuddin berkata Finas telah diarah untuk menurunkan video terbabit.
Tegasnya, keputusan ini dibuat untuk mengelakkan kekeliruan selain ia seolah-oleh menggambarkan memberi satu janji pelaksanaan yang belum pasti.

"Saya telah mengarahkan pengurusan (Finas) agar menurunkan sebuah video informasi oleh Jawatankuasa Wajib Tayang setelah menerima beberapa reaksi daripada penggiat industri perfileman," katanya. - BERNAMA


Tag: COVID19, pasca COVID-19, Kementerian Komunikasi dan Multimedia, perhalusi pelaksanaan skim wajib tayang, insentif baharu, merangsang industri filem, Finas, Perintah Kawalan PergerakanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.