Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Konsep 'Uber' tempah perkhidmatan pengamal perubatan ke rumah akan diperkenal

Konsep 'Uber' tempah perkhidmatan pengamal perubatan ke rumah akan diperkenal
Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata platform itu akan diwujudkan dan diuruskan oleh pihak swasta yang dipilih oleh KKM melalui tender terbuka selepas ini. -Foto BERNAMA
PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan (KKM) akan memperkenalkan platform tempahan dalam talian berkonsepkan 'Uber' untuk orang ramai mendapatkan khidmat pengamal kesihatan KKM di rumah.

Menterinya Datuk Seri Dr Adham Baba berkata platform itu akan diwujudkan dan diuruskan oleh pihak swasta yang dipilih oleh KKM melalui tender terbuka selepas ini.
Antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah perkhidmatan ujian makmal seperti ujian darah, perkhidmatan pesakit luar bukan kecemasan, perkhidmatan penjagaan luka yang khusus dan dialisis peritoneal untuk pesakit buah pinggang, katanya.

"Ini merupakan uberisasi perkhidmatan kesihatan KKM yang bertujuan memantapkan lagi sistem perkhidmatan kesihatan," katanya pada majlis amanat Menteri Kesihatan bagi warga KKM di kementerian itu di sini hari ini. Majlis tersebut turut dipancarkan secara langsung ke semua Jabatan Kesihatan negeri.
Difahamkan, konsep tersebut dipertimbangkan kerana KKM menerima banyak permintaan daripada orang ramai yang mahu menjalani rawatan bulanan di rumah.

Dr Adham berkata caj bayaran akan bergantung pada jenis perkhidmatan yang diberikan serta jarak pejabat pengamal perubatan ke rumah pesakit.

Beliau berkata uberisasi perkhidmatan kesihatan KKM merupakan antara tawaran baharu KKM atau Agenda Nasional Malaysia Sihat Bagi Memperkukuhkan Promosi Kesihatan dan Amalan Gaya Hidup Sihat.

"KKM sedang dalam proses merangka dan meneliti perkara-perkara berkaitan perniagaan teras dan pengurusan kementerian melalui satu dokumen atau pelan yang diistilahkan sebagai 'New Deals' KKM atau Tawaran Baharu KKM untuk diguna pakai sebagai hala tuju," katanya.

Antara yang disenaraikan di bawah tawaran baharu KKM ialah pendigitalan perkhidmatan jagaan kesihatan, penyumberluaran perkhidmatan kesihatan, pengukuhan kesiapsiagaan terhadap wabak, bencana alam sekitar dan kecemasan perubatan serta pengukuhan sistem pembiayaan kesihatan, katanya.

Ketika berucap, Dr Adham merakamkan penghargaan kepada Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, barisan pegawainya dan petugas barisan hadapan yang komited menangani wabak COVID-19 untuk menyelamatkan nyawa rakyat.

"Anda tidak mengeluh tetapi terus berkhidmat tanpa mengira lelah demi kesejahteraan negara sehingga berjaya mengawal penularan jangkitan COVID-19 dalam negara. Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan," katanya.

-- BERNAMA


Tag: Noor Hisham Abdullah, Dr Noor Hisham Abdullah, KKM, Uber, rakyat, koronavirus, perubatan, pengamal perubatan, hantar, makanan, petugas barisan hadapan, Datuk Seri Dr Adham BabaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.