Tutup

Koranavirus COVID-19: Pelawat, warga Sarawak dari Singapura tidak perlu kuarantin diri

Koranavirus COVID-19: Pelawat, warga Sarawak dari Singapura tidak perlu kuarantin diri
Garis panduan yang disemak semula itu dikeluarkan selepas menjejaki dan menilai perkembangan terkini Novel Koronavirus 2019 (COVID-19). - FOTO: Gambar Fail
KUCHING: Semua pelawat termasuk warga Bumi Kenyalang yang masuk dan transit dari Singapura ke Sarawak tidak perlu menjalani kuarantin diri di rumah.

Kenyataan ini dikeluarkan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JBPN) Sarawak pada Selasa.

Garis panduan yang disemak semula itu dikeluarkan selepas menjejaki dan menilai perkembangan terkini Novel Koronavirus 2019 (COVID-19).

BACA: Pelancong Singapura ke Sarawak perlu patuhi garis panduan Kementerian Kesihatan
[LAPOR LANGSUNG] COVID-19 Angka kematian meningkat kepada 1,114

Mereka bagaimanapun dinasihatkan untuk mematuhi garis panduan yang ditetapkan Jabatan Kesihatan Sarawak (JKS).
Orang ramai juga dinasihatkan untuk sentiasa mengamalkan kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan kerap dan elak daripada menyentuh wajah, berjabat tangan atau sentuhan fizikal dengan orang lain.

Namun bagi pelawat termasuk warga Sarawak yang jatuh sakit semasa lawatan mesti mendapatkan rawatan perubatan segera daripada hospital Kerajaan.

Jawatankuasa itu turut menasihatkan orang ramai untuk mengelak daripada melawat negara yang terjejas, kecuali benar-benar perlu.


Tag: COVID-19, Kuching, Singapura, Sarawak, AWANI Sarawak, JBPN Sarawak, koronavirus, coronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.