Tutup

Koronavirus: Kanak-kanak warga China akan dibenarkan keluar dari HSNZ hari ini

Koronavirus: Kanak-kanak warga China akan dibenarkan keluar dari HSNZ hari ini
Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu Dr Nor Azimi Yunus berkata kanak-kanak itu yang hanya mengalami demam biasa dan sakit tekak sudah sihat sepenuhnya setelah menerima rawatan di HSNZ. - Gambar fail
KUALA TERENGGANU: Kanak-kanak perempuan warga China berusia lima tahun yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini Isnin lepas setelah mempunyai simptom 2019 novel koronavirus, akan dibenarkan pulang hari ini setelah pulih daripada demam dan sakit tekak.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu Dr Nor Azimi Yunus berkata kanak-kanak itu yang hanya mengalami demam biasa dan sakit tekak sudah sihat sepenuhnya setelah menerima rawatan di HSNZ.
"Keadaannya stabil dan kita jangka kanak-kanak itu boleh discaj hari ini," katanya menerusi melalui aplikasi WhatsApp hari ini.

Isnin lepas, tular di media sosial mengenai seorang kanak-kanak perempuan warga China yang didakwa dilarikan oleh ibu bapanya dari Hospital Kemaman selepas disyaki dijangkiti 2019 novel koronavirus.
Susulan itu, satu laporan polis telah dibuat oleh seorang doktor Hospital Kemaman untuk mengesan kanak-kanak tersebut dan tidak lama selepas itu, kanak-kanak itu berjaya ditemui di lokasi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Kemaman.

Ibu bapa kanak-kanak itu yang merupakan warganegara China adalah pekerja di kawasan projek ECRL Kemaman dan mereka telah berada di Terengganu sejak awal bulan lepas.

Mereka telah memberi kerjasama kepada pihak polis untuk membawa kanak-kanak perempuan itu ke HSNZ untuk pemeriksaan lanjut dan mendakwa bukan melarikan diri sebaliknya tidak memahami penerangan doktor tersebut berikutan masalah komunikasi bahasa.

Hasil pemeriksaan ke atas kanak-kanak itu mendapati beliau tidak memenuhi kriteria sebagai pesakit dalam siasatan (PUI) atau sebagai pesakit koronavirus dan pihak hospital telah memberikan rawatan biasa kepada kanak-kanak itu.

-- BERNAMA


Tag: Kanak-kanak, kesihatan, siasatan, Kemaman, Hospital Sultanah Nur Zahirah, HSNZ, WhatsApp, koronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.