KR1M: Mydin kata dia 'give up' - Hamzah Zainudin

KR1M: Mydin kata dia 'give up' - Hamzah Zainudin
Kontrak Mydin sebagai pengendali KR1M digesa ditarik balik oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada bulan lalu kerana mendakwa menjual barang-barang pada harga yang tinggi. - Foto Fail
SHAH ALAM: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) memaklumkan Mydin Mohamed Holdings Sdn. Bhd. telah berputus asa sebagai operator Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M).

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata perkara itu dimaklumkan oleh syarikat tersebut selepas mengadakan perbincangan dengan KPDNKK.

"Mydin kata dia nak 'give up'. Sudah tentu kita cari operator yang baharu. Seperti yang saya katakan tadi, saya sedang berbincang dengan pengusaha-pengusaha yang baharu.
"Mydin mungkin tidak lagi mahu meneruskannya," katanya pada sidang media selepas merasmikan Program Citarasa Malaysia 2017 di sini hari ini.

Jelasnya, kerajaan akan mengumumkan pengendali KR1M 2.0 sebelum sambutan Hari Kemerdekaan.

Sementara itu, Hamzah berkata, ada beberapa pengusaha telah menyatakan minat untuk mengambil alih KR1M.

Kontrak Mydin sebagai pengendali KR1M digesa ditarik balik oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada bulan lalu kerana mendakwa menjual barang-barang pada harga yang tinggi.

KR1M diwujudkan pada tahun 2009 untuk memberi pilihan kepada rakyat berpendapatan rendah.