Tutup

Laporan Audit: SPRM akan ambil tindakan

Laporan Audit: SPRM akan ambil tindakan
SPRM akan menyiasat projek-projek yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Siri 1. - Astro AWANI
PUTRAJAYA : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil tindakan terhadap projek-projek yang dibangkitkan dalam analisa Laporan Ketua Audit Negara Siri 1.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Beebi Koya berkata, pihaknya akan mendapatkan maklumat penuh berhubung laporan itu sebelum mengambil tindakan.

“Selepas mendapat taklimat daripada Jabatan Audit, kami akan memberikan fokus terhadap kes-kes yang mempunyai isu, dari situ kami akan mengambil tindakan,” katanya kepada Astro AWANI.

Laporan Ketua Audit Negara Siri 1 antara lain mendapat sebanyak sembilan Kontrak Perkhidmatan Perunding berjumlah RM9.18 juta serta satu Kontrak Pembersihan dan Pencucian Bangunan bernilai RM3.46 juta bagi Kolej PERMATApintar ditandatangani pegawai yang tidak diberi kuasa.
Kontrak juga tidak disemak Penasihat Undang-undang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

BACA: Jabatan Audit kesan lima kes libatkan ketirisan RM1.76 bilion
BACA: Kontrak perolehan Kolej PERMATApintar ditandatangani pegawai tidak diberi kuasa

Laporan Ketua Audit Negara Siri 1 juga mendapati berlaku ketidakcekapan Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) menguruskan pemulangan semula benih nanas MD2 oleh usahawan kontrak menyebabkan kerajaan menanggung kerugian RM3.71 juta.
Tag: Laporan audit, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, SPRM, Laporan Ketua Audit Negara, Latheefa Beebi Koya, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Kolej PERMATApintarKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.