Tutup

Laporan lengkap kegagalan sistem di KLIA ke Jemaah Menteri bulan ini

Laporan lengkap kegagalan sistem di KLIA ke Jemaah Menteri bulan ini
GAMBAR FAIL: Keadaan di KLIA ketika mengalami gangguan sistem sementara pada 22 Ogos lalu. - BERNAMA
KUALA LUMPUR: Laporan lengkap hasil siasatan terhadap kegagalan Sistem Pengurusan Keseluruhan Lapangan Terbang (TAMS) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 21 Ogos lalu akan dibentangkan kepada Jemaah Menteri bulan ini.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata laporan penuh yang lengkap hasil siasatan tersebut sedang dimuktamadkan oleh Jawatankuasa Peringkat Kementerian yang dianggotai oleh pakar-pakar dari Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM), Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) seperti yang telah diumumkan pada 26 Ogos lalu.
"Kerajaan juga telah mengarahkan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) untuk mempertingkatkan keselamatan sistem rangkaian di KLIA dan juga mengarahkan CAAM untuk menyelaras dan memantau usaha bagi mempertingkatkan keselamatan sistem tersebut.

"Sistem rangkaian tersebut masih dipantau oleh pengendali KLIA iaitu MAHB sejak sistem tersebut distabilkan pada 24 Ogos lalu," katanya dalam jawapan bertulis yang dipaparkan di dalam laman web Parlimen hari ini.
Jawapan bertulis tersebut bagi menjawab soalan Datuk Jalaluddin Alias (Jelebu-BN) yang ingin tahu status terkini penyiasatan terhadap kegagalan sistem pengurusan keseluruhan lapangan terbang di KLIA pada Ogos lalu dan jika benar terdapat sebarang unsur khianat atau sabotaj.

Loke berkata selain menyiasat punca sebenar permasalahan yang berlaku, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jawatankuasa Peringkat Kementerian juga akan mengenalpasti implikasi serta kesan terhadap perkhidmatan di lapangan terbang merangkumi TAMS.

-- BERNAMA


Tag: laporan lengkap kegagalan sistem KLIA, Sistem Pengurusan Keseluruhan Lapangan Terbang, TAMS, KLIA, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia, MAVCOM, Menteri Pengangkutan, Malaysia Airports Holdings BerhadKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.