Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Malaysia-Singapura setuju tangguh projek HSR hingga 31 Dis

Malaysia-Singapura setuju tangguh projek HSR hingga 31 Dis
Menteri Kanan, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam satu kenyataan di laman Facebook pada Ahad berkata kedua-dua negara telah mencapai kata sepakat untuk melanjutkan tempoh penangguhan projek itu. - Gambar fail/BERNAMA
KUALA LUMPUR: Malaysia dan Singapura bersetuju untuk menangguhkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) sepanjang 350 kilometer (km) sehingga 31 Disember tahun ini.

Menteri Kanan, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam satu kenyataan di laman Facebook pada Ahad berkata kedua-dua negara telah mencapai kata sepakat untuk melanjutkan tempoh penangguhan projek itu.
Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menambah, Malaysia dan Singapura juga bersetuju menyambung perbincangan berhubung projek mega itu dalam tempoh terdekat.

Perbincangan merangkumi beberapa cadangan perubahan dalam aspek komersial dan teknikal projek.
Jelas Mohamed Azmin, kabinet telah mengarah beliau untuk mengetuai pasukan Malaysia dalam perbincangan bersama kerajaan Singapura berhubung projek mega itu.

Dalam pada itu, Menteri pengangkutan Singapura, Khaw Boon Wan berkata kerajaan Singapura perlu memberi masa yang cukup untuk Malaysia menjelaskan cadangan berhubung penangguhan tersebut.

Selain itu, ia memberi masa kepada kedua-dua negara untuk menilai implikasi daripada perubahan yang dicadangkan.

Beliau turut menzahirkan keyakinan bahawa projek HSR mampu memberikan manfaat kepada rakyat di kedua-dua negara.

Sebelum ini, Malaysia dan Singapura telah bersetuju untuk menangguhkan projek HSR sehingga 31 Mei 2020.

Susulan penangguhan tersebut, Malaysia perlu membayar kira-kira 45.1 juta ringgit kepada Singapura.


Tag: Azmin Ali, Facebook, Ringgit, Singapura, kerajaan, kabinet, HSR, Kereta Api, Kereta Api Berkelajuan Tinggi, MalaysiaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.