Tutup

MetMalaysia keluar nasihat Ribut Tropika Nakri

MetMalaysia keluar nasihat Ribut Tropika Nakri
Keadaan Laut Cina Selatan bergelora di persisir pantai Kampung Sungai Miri, di bahagian pantai barat pulau Labuan, pada Ogos lalu. --fotoBERNAMA/Fail
KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan nasihat Ribut Tropika (Nakri) yang dijangka melanda kawasan perairan Sabah.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini, MetMalaysia memaklumkan ribut tropika itu boleh menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di kawasan perairan Laut China Selatan dan jarak bandar terdekat dengan kedudukan ribut itu ialah kira-kira 725 kilometer (km) ke barat laut dari Kudat, Sabah.
"Berdasarkan pencerapan pada 5 petang ini, kedudukan ribut tropika itu berada kira-kira 751 km ke timur laut dari Bandar Ho Chi Minh, Vietnam dan bergerak ke arah barat dengan kelajuan 15 km sejam.

"Kelajuan angin ribut tropika berkenaan boleh mencapai sehingga 170 km sejam," menurut kenyataan itu.
BACA: Taufan Matmo dan Nakri tidak akan melanda Malaysia - MET Malaysia

BACA: Angin kencang, ribut petir dijangka di Pulau Pinang sehingga Ahad

-- BERNAMA


Tag: MetMalaysia, Jabatan Meteorologi Malaysia, kawasan perairan Sabah, Kudat, Sabah, Nakri, Vietnam, ribut tropika, angin kencang, laut bergelora, Laut China SelatanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.