Tutup

Negaraku dalam bahasa Mandarin, KPM tidak kompromi perbuatan langgar Perlembagaan

Negaraku dalam bahasa Mandarin, KPM tidak kompromi perbuatan langgar Perlembagaan
Tular di media sosial video sekumpulan kanak-kanak sekolah rendah menyanyikan lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin. - Gambar SINAR HARIAN
PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan (KPM) tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melanggar peraturan melibatkan Perlembagaan Malaysia sama ada secara sengaja atau tidak.

Mengulas penularan video murid sekolah menyanyikan lagu kebangsaan Negaraku dalam bahasa Mandarin, KPM dalam kenyataan hari ini berkata siasatan terperinci sedang dijalankan.
"KPM mengambil maklum mengenai penyebaran video murid sekolah menyanyikan lagu Negaraku yang diubah ke bahasa Mandarin dan bahasa selain daripada bahasa kebangsaan yang sedang tular di media sosial.

"Siasatan terperinci sedang dijalankan berkaitan isu ini yang juga berlaku di beberapa sekolah lain," menurut kenyataan itu.

Kementerian Pendidikan sedia maklum penyebaran video lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin.


Video berdurasi 1 minit 23 saat yang menunjukkan murid menyanyikan lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin itu didakwa dirakam pada 26 September 2018 di sekolah di Seremban, Negeri Sembilan. - BERNAMA


Tag: Negaraku, dalam bahasa Mandarin, langgar Perlembagaan Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia, kompromi, videoKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.