Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Pasport hilang? Denda hingga RM1,200 untuk ganti baharu

Pasport hilang? Denda hingga RM1,200 untuk ganti baharu
Individu yang kehilangan dokumen terbabit buat pertama kali akan dikenakan denda sebanyak RM400. -Gambar fail
KUALA LUMPUR: Berkuat kuasa Rabu lalu, individu yang kehilangan pasport akan dikenakan denda RM300 hingga RM1,200 bagi menggantikan dokumen perjalanan tersebut.

Denda itu turut membabitkan kerosakan pada dokumen seperti yang terkandung dalam Warta Kerajaan Persekutuan berhubung Perintah Fi (Pasport dan Visa) (Pindaan) 2019 bertarikh 20 Disember tahun lalu.

Perintah itu disiarkan di laman web rasmi Pejabat Peguam Negara, dikeluarkan oleh Setiausaha Jemaah Menteri, Datuk Seri Dr Ismail Bakar.

Perintah berkenaan turut menyebut individu yang kehilangan dokumen terbabit buat pertama kali akan dikenakan denda sebanyak RM400 kecuali kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dan pelajar berusia 21 tahun yang belajar di luar negara.
Bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dan pelajar berusia 21 tahun yang belajar di luar negara pula denda sebanyak RM300 akan dikenakan.

Sementara itu, bagi penggantian pasport kali kedua, denda RM700 akan dikenakan.
Manakala bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah dan pelajar berusia 21 tahun yang belajar di luar negara, denda RM600 akan dikenakan.

Denda meningkat empat kali ganda sekiranya pemilik kehilangan pasport buat kali ketiga, menjadikan ia sebanyak RM1,200.

Sebelum ini, pemilik yang kehilangan dokumen berkenaan tidak dikenakan sebarang penalti.Tag: Visa, hilang, kerajaan, Peguam Negara, pasport, pelajarKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.