Tutup

Pelajar Malaysia cemerlang di Universiti Arizona State

Pelajar Malaysia cemerlang di Universiti Arizona State
Maryam Balqis merupakan salah seorang pelajar penerima biasiswa MARA yang berjaya mengekalkan keputusan cemerlang di sepanjang pengajiannya. - YouTube/Arizona State University
KUALA LUMPUR: Kecemerlangan pelajar Malaysia, Maryam Balqis Abdul Rashid, 23, yang memperoleh keputusan CGPA 4.0 di Arizona State Universiti (ASU), Arizona, Amerika Syarikat dalam bidang 'Sustainability' (Kelestarian), benar-benar membanggakan negara.

Maryam Balqis yang merupakan salah seorang pelajar penerima biasiswa Majlis Amanah Rakyat (MARA), yang berjaya mengekalkan keputusan cemerlang di sepanjang pengajian beliau itu, menurut e-Warta Mara, satu platform bagi menyampaikan maklumat berkaitan MARA.

Mengikut sumber maklumat daripada Pejabat MARA Washington, selepas menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Sri Aman, Petaling Jaya itu kemudiannya melanjutkan pengajian asasi dalam program Asas Ijazah Amerika di Kolej INTEC, Shah Alam.
"Beliau kemudiannya meneruskan pengajian di peringkat ijazah dalam bidang Kelestarian di ASU yang merupakan kursus pertama ditawarkan di universiti berkenaan," kata portal itu lagi.

Maryam juga aktif dalam kegiatan kokurikulum, malah telah memenangi beberapa anugerah atas pencapaian beliau di ASU.

Antara anugerah yang diperolehi oleh Maryam Balqis termasuklah 'Community Assistant of the Year', 'Outstanding Graduate Award Spring 2019' oleh Fakulti Kelestarian dan Persatuan Alumni ASU, 'Anugerah Kecemerlangan Akademik sempena Perdana Scholar Awards 2018', dan "Frasier Global Mentorship program".
Selain itu, Mariam banyak menjalankan kajian melestarikan alam seperti kajian kelestarian global dalam aspek pelancongan dan perikanan di Lombok, Indonesia.

"Kajian beliau yang lain ialah mengkaji kaedah pihak Los Angeles dalam menangani isu perubahan iklim serta membuat garis panduan atau "toolkit" untuk kerajaan Mexico menangani isu transformasi, adaptasi, kemantapan dan kelestarian," katanya.

Pihak MARA Washington turut memberitahu Maryam Balqis akan melanjutkan pelajarannya ke peringkat ijazah sarjana dalam kursus 'Penyelesaian Kelestarian' pada bulan Ogos 2019.

-- BERNAMA

Tag: Maryam Balqis Abdul Rashid, Pelajar Malaysia cemerlang, Universiti Arizona State, Arizona State University, Amerika Syarikat, Sustainability, Majlis Amanah Rakyat, biasiswa MARA, Community Assistant of the Year, Outstanding Graduate Award Spring 2019


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.