Pelantikan Latheefa timbul persoalan - Maria Chin

Pelantikan Latheefa timbul persoalan - Maria Chin
Maria Chin mempersoal apakah pelantikan Latheefa Koya melalui Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Pelantikan Awam Utama.
KUALA LUMPUR: Pelantikan Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baharu menimbulkan beberapa soalan penting, kata Maria Chin Abdullah.

Soal Ahli Parlimen Petaling Jaya itu, apakah pelantikan itu melalui Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Pelantikan Awam Utama.

Jawatankuasa itu ditubuhkan untuk pelantikan seumpama ini untuk memastikan terdapat ketelusan yang lebih baik dalam hal pelantikan yang utama.
"Kedua, saya menyatakan bahawa Pakatan Harapan (PH) dengan jelas dalam manifestonya bahawa ia bertentangan dengan janji politik.

"Sekiranya Latheefa masih menjadi ahli PKR, dia harus meletak jawatan daripada parti kerana saya percaya bahawa dia akan memberi perkhidmatan yang cemerlang sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM baharu.

"Saya juga gembira kerana ada istilah had pada pelantikan itu. Saya berharap had jangka itu dapat diseragamkan di semua institusi utama terutamanya di SUHAKAM (iaitu terhad kepada 2 penggal), Suruhanjaya Pilihan Raya (tiada had - sehingga bersara) dan IPCMC masa depan (untuk memegang dua penggal)," katanya dalam satu kenyataan di sini, pada Selasa.

Latheefa, bagaimanapun, memaklumkan beliau sudah meletakkan jawatan sebagai ahli PKR berkuat kuasa Isnin sebaik dimaklumkan pelantikannya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Maria juga menjelaskan ingin melihat pelantikan pesuruhjaya baharu SUHAKAM pada masa depan dan berharap ia dilakukan dengan cara yang betul untuk memastikan ketelusan dan meningkatkan kepercayaan orang ramai terhadap institusi berkenaan.


BACA: "Saya bukan lagi ahli PKR" - Latheefa Koya

Tag: Maria Chin Abdullah, PKR, Pakatan Harapan, SPRM, Parlimen, rasuah, politik, PH, manifesto


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.