Tutup

Pemberitahuan perubahan harga minyak kini hanya kepada pengusaha minyak - Hasan

Pemberitahuan perubahan harga minyak kini hanya kepada pengusaha minyak - Hasan
Penetapan harga runcit untuk petrol RON95, RON97 dan diesel mengikut kaedah Pengapungan Terkawal mulai 1 Dis tahun lalu. - Gambar Fail
KUALA LUMPUR: Tiada lagi notis pemberitahuan mengenai perubahan harga minyak kepada orang ramai dan hanya akan dimaklumkan kepada pengusaha minyak pada setiap hujung bulan, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek.

Beliau berkata ini kerana perubahan harga minyak akan menjadi rutin memandangkan harga minyak dijangka sentiasa berubah setelah kerajaan melaksanakan penetapan harga runcit untuk petrol RON95, RON97 dan diesel mengikut kaedah Pengapungan Terkawal mulai 1 Dis tahun lalu.

"Setiap hujung bulan jam 12 malam, kita akan beritahu harga baharu kepada pengusaha minyak sama ada harga minyak turun, kekal atau ada peningkatan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Hari Terbuka Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) anjuran Pemuda UMNO di sini hari ini. Turut hadir Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang juga Menteri Belia dan Sukan dan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan, yang juga Ketua Penerangan UMNO.
Sebelum ini pemberitahuan mengenai perubahan harga minyak akan diumumkan di laman web rasmi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Berdasarkan senario setiap hujung bulan iaitu selepas jam 12 malam harga minyak dijangka mengalami perubahan, Hasan bagaimanapun enggan mengulas  sama ada harga petrol RON95, RON97 dan diesel mengalami kenaikan, penurunan  atau kekal pada kadar semasa selepas tengah malam ini (1 Julai).

"Kita tunggu sahaja jam 12 malam ini, lihat bagaimana," katanya.

Harga runcit semua jenis minyak pada 1 Jun lalu naik 10 sen seliter menjadikan harga baharu semasa RON95 ialah RM2.05 seliter, RON97 (RM2.35 seliter) manakala diesel (RM2.05 seliter).
Sementara itu, Hasan menafikan dakwaan akan terdapatnya peningkatan terhadap harga siling ayam bersempena musim perayaan ini.

Katanya, skim kawalan harga barangan untuk Aidilfitri tahun ini dijangka diumum pada Jumaat ini, dan orang ramai diminta tidak menyebarkan perkara yang tidak benar mengenainya.
-
"Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani juga dah kata tiada masalah dengan bekalan ayam, kita jangka tiada masalah dengan harga juga, jangan sebar benda yang tidak sahih," kata Hasan.

Sementara itu, Ahmad berkata kerajaan dijangka mengumumkan pertambahan jenis barangan yang dikenakan 'sifar' GST pada pembentangan bajet akan datang.

Katanya, kerajaan melalui satu jawatankuasa khas sedang mengumpul maklum balas daripada seluruh golongan rakyat dan akan mempertimbangkan jenis barangan dan perkhidmatan tidak akan dikenakan GST.

"Contohnya kita dapat cadangan supaya tidak kenakan GST terhadap barangan sembahyang serta barangan keperluan rumah yang digunakan semua golongan, kita akan pertimbangkan dan segala penambahbaikan akan diumum pada pembentangan bajet yang dijangka Oktober nanti," katanya.

Ahmad berkata sehingga kini kerajaan telah mengadakan sebanyak 525 sesi penerangan mengenai GST dengan pelbagai pihak dan akan meneruskan usaha berkenaan sehingga rakyat benar-benar faham mengenai pelaksanaan cukai berkenaan.