Penampilan ditegur: 'Pupuk penghormatan lebih tinggi buat wanita' - Nurul Izzah

Penampilan ditegur: 'Pupuk penghormatan lebih tinggi buat wanita' - Nurul Izzah
Menerusi satu program Facebook Live pada Jumaat, Nurul Izzah Anwar ditegur oleh seorang lelaki berhubung penampilannya. - www.nurulizzah.com
KUALA LUMPUR: Walaupun rakyat Malaysia lebih tertumpu kepada perkembangan terkini dengan pembentukan kerajaan baharu, namun ada juga pihak yang sibuk mengecam penampilan ahli politik wanita.

Menerusi satu program Facebook Live, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar ditegur oleh seorang lelaki yang dikenali sebagai Azrul berhubung penampilannya.

Lelaki tersebut menghubungi rancangan berkenaan semata-mata untuk menegur tudung Nurul Izzah yang terselak sehingga menampakkan bentuk badannya.

Oleh itu, lelaki tersebut meminta wakil rakyat itu untuk lebih berhati-hati dengan pemakaiannya.
"Lepas ni YB kena berhati-hati sikit sebab kadang-kadang YB pakai tudung kan, tudung YB kadang-kadang terselak tau. Dan kadang-kadang nampak part yang tak sepatutnya lah," tegur Azrul.

Tidak terhenti disitu, Azrul sempat menambah lagi teguran yang berbaur sensitif itu sebelum menamatkan panggilan."Pasal hari itu saya nampak baju dalam semua, nampak buah dada," kata Azrul lagi. 

Sedutan pendek yang menunjukkan teguran berbaur sensitif itu kemudian tular di media sosial. Tindakan lelaki itu nyata mengundang kemarahan orang ramai terutamanya golongan lelaki.

Ada yang menyifatkan ia sebagai satu gangguan seksual.
Sementara itu, Nurul Izzah turut memberi respon kepada salah seorang netizen yang melahirkan rasa kecewa serta kata semangat buat beliau. 

Menerusi satu kenyataan Tweet, Nurul Izzah berkata walaupun pada mulanya beliau terkejut tetapi kemudian rasa tersentuh dengan sensitiviti dan sikap mulia mereka yang mempertahankan hak wanita. 

Tambah beliau lagi, wanita perlu tolak sebarangan kenyataan seksis dan sebaliknya memupuk penghargaan serta penghormatan yang lebih tinggi.