Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Pengeluaran penuh pada umur 55 kekal - KWSP

Pengeluaran penuh pada umur 55 kekal - KWSP
Ketika ini tiada sebarang perbincangan diadakan dengan mana-mana pihak untuk menaikkan had umur bagi pengeluaran tersebut. - Astro AWANI/ Shahir Omar
KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memaklumkan tiada sebarang cadangan bagi menaikkan had umur pengeluaran penuh simpanan dalam Akaun 1 dan 2 KWSP kepada 65 tahun.

"KWSP ingin memaklumkan kepada ahli bahawa pada ketika ini tiada sebarang perbincangan diadakan dengan mana-mana pihak untuk menaikkan had umur bagi pengeluaran tersebut," menurut dana persaraan itu dalam satu kenyataan pada Jumaat.
Katanya ia sentiasa mengambil langkah secara berhemat dalam menetapkan sebarang polisi penting, termasuk menjalankan kajian mendalam dan mengadakan rundingan bersama ahli serta pihak berkepentingan lain.

"Langkah ini bertujuan memastikan kepentingan ahli sentiasa dilindungi dalam melaksanakan mandat KWSP," katanya.
KWSP bagaimanapun berkata, pihaknya mengambil maklum cadangan Bank Dunia untuk menaikkan had umur ahli bagi membuat pengeluaran penuh daripada umur 55 kepada 65 tahun secara berperingkat.-- BERNAMA


Tag: KWSP, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Bank Dunia, bank, EPFKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.