Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Penyedia perkhidmatan digital asing dicukai bermula 1 Januari 2020

Penyedia perkhidmatan digital asing dicukai bermula 1 Januari 2020
Cukai perkhidmatan tersebut hanya dikenakan ke atas perkhidmatan digital yang disediakan oleh pemberi perkhidmatan asing kepada pengguna Malaysia. - Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Penyedia perkhidmatan digital asing bakal dikenakan cukai 6 peratus bermula 1 Januari tahun depan.

Ia selepas Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-undang Cukai Perkhidmatan (Pindaan) 2019.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah berkata ia bagi memastikan satu ekosistem yang seimbang diwujudkan.

“Sebenarnya kita nak sediakan level playing field. Adalah tidak adil bagi penyedia perkhidmatan dalam negara dikenakan cukai ini, tetapi mereka di luar negara terlepas daripada pembayaran cukai ini.
“Ini bukan cukai baharu tapi kita luaskan skop kepada penyedia perkhidmatan ini yang berada di luar ngeara yang menyediakan perkhidmatan ini,” katanya menggulung perbahasan tersebut.

Katanya, Malaysia turut mengambil contoh pelaksanaan cukai sama di beberapa negara lain sebagai penanda aras seperti Norway sebanyak 25 peratus, Rusia 18 peratus manakala New Zealand 15 peratus.
Cukai perkhidmatan tersebut hanya dikenakan ke atas perkhidmatan digital yang disediakan oleh pemberi perkhidmatan asing kepada pengguna Malaysia, sama ada pengguna individu ataupun pengguna perniagaan.


Jelasnya, perkhidmatan digital merangkumi mana-mana perkhidmatan yang diberikan melalui internet atau rangkaian elektronik yang serupa, yang mana tidak boleh diperolehi tanpa penggunaan teknologi maklumat.

“Contoh perkhidmatan digital adalah seperti langganan muzik dan video atas talian, langganan e-book, penggunaan platform e-marketplace, langganan sistem storan berasaskan perkomputeran awan (cloud computing) serta pembelian perisian komputer secara atas talian.

“Pengguna Malaysia ditentukan berdasarkan kaedah pembayaran, alamat Internet Protocol (IP) atau nombor peranti mudah alih yang digunakan semasa pembelian/langganan perkhidmatan digital serta sama ada pengguna tersebut menetap di Malaysia,” jelasnya.


Tag: dewan rakyat, cukai perkhidmatan, ekosistem, penyedia perkhidmatan digital, amiruddin hamzahKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.