Tutup

Perjanjian ECRL 50:50 MRL dan CCCC - Tun Mahathir

Perjanjian ECRL 50:50 MRL dan CCCC - Tun Mahathir
DR MAHATHIR: pembinaan ECRL akan disambung secepat mungkin. - Gambar fail
PUTRAJAYA: Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) dan China Communications Construction Company Ltd (CCCC) bersetuju untuk membentuk syarikat usaha sama 50:50 untuk mengurus, mengendalikan dan menyelenggara rangkaian rel Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL).

Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, persetujuan itu diperolehi selepas Perjanjian Tambahan (SA) oleh MRL dan CCCC pada 12 April.
"CCCC telah bersetuju untuk mengambil bahagian dalam operasi dan penyelenggaraan ECRL melalui 50:50 di mana CCCC akan menyediakan sokongan teknikal dan berkongsi risiko operasi selepas projek selesai," katanya pada sidang media di sini, pada Isnin.

Beliau berkata, penglibatan CCCC akan menarik dan memacu pelaburan sepanjang koridor laluan rel, terutamanya dari China.
BACA: ECRL: Pembabitan rakyat tempatan dinaikkan kepada 40 peratus - PM


Dr Mahathir berkata, perjanjian asal oleh kerajaan terdahulu tidak mempunyai apa-apa klausa mengenai isu berkenaan.

Beliau berkata, pembinaan ECRL akan disambung secepat mungkin.

Penjajaran baru ECRL itu akan mempunyai panjang keseluruhan 640 km.

Jajaran baharu itu akan mengelakkan pembinaan Genting Tunnel Genting sepanjang 17.8km dari Bentong ke Gombak.

Ia akan memberi sambungan terus dari Pelabuhan Kuantan ke Pelabuhan Klang untuk dijadikan 'jambatan' antara kedua-dua pelabuhan itu.Tag: Mahathir Mohamad, Klang, Kuantan, kerajaan, pelaburan, ECRL, China Communications Construction, CCCC, Laluan Keretapi Pantai Timur, perdana menteri, Pelabuhan Kuantan, Pelabuhan KlangKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.