Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

PKPB: Pasar terbuka, pasar pagi, pasar malam, bazaria di Wilayah Persekutuan dibenar beroperasi

PKPB: Pasar terbuka, pasar pagi, pasar malam, bazaria di Wilayah Persekutuan dibenar beroperasi
Ismail Sabri berkata kebenaran tersebut bagaimanapun tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ketat. Gambar hiasan
PUTRAJAYA: Operasi pasar terbuka, pasar pagi, pasar malam serta bazaria di Wilayah Persekutuan dibenarkan dibuka semula bermula 15 Jun ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kebenaran tersebut bagaimanapun tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan setelah berbincang dengan Kementerian Kesihatan (KKM).
"SOP ini termasuk waktu pembukaan yang dihadkan bagi pasar pagi dan pasar terbuka antara pukul 6 hingga 11 pagi; pasar malam (4 petang- 10 malam) dan bazaria (5 petang -11 malam).

"Jarak sosial kedudukan gerai ditetapkan pada 1.5 hingga dua meter dan lokasi kawasan penganjuran perlu terbuka dan berpagar bagi mengawal laluan keluar masuk sehala," katanya dalam sidang media harian, di sini pada Sabtu.
Ismail Sabri menambah pasar-pasar tersebut hanya dibenarkan menjual secara bawa pulang sahaja.

Selain itu, jelas peniaga juga perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE), sarung tangan serta pelitup muka.

"SOP ini boleh digunapakai oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk pasar-pasar di seluruh Malaysia.

"Tindakan penutupan serta merta akan dilakukan sekiranya gagal mematuhi SOP yang ditetapkan. Peniaga dan pengunjung diwajibkan untuk menggunakan aplikasi MySejahtera," ujarnya.Tag: SOP, menteri, Kementerian Kesihatan, keselamatan, KKMKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.