Polis rampas beg tangan, pakaian, hadiah dari kediaman Najib

Polis rampas beg tangan, pakaian, hadiah dari kediaman Najib
Harpal Singh berkata, anak guamnya memberikan kerjasama penuh terhadap pihak polis sepanjang operasi pencarian dijalankan.
KUALA LUMPUR: Selepas lapan jam, polis membawa keluar tiga kotak berisi barangan peribadi dari kediaman Datuk Seri Najib Razak di Jalan Langgak Duta di sini awal pagi ini.

Menurut peguam beliau, Datuk Harpal Singh Grewal, kotak tersebut mengandungi beg tangan, pakaian serta hadiah milik bekas perdana menteri itu.

“Pencarian dilakukan bawah Akta Penggubahan Wang Haram (Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001). 

"Tiada dokumen dirampas, juga tiada tangkapan dibuat hari ini,” katanya.

Maklumnya lagi, anak guamnya memberikan kerjasama penuh terhadap pihak polis sepanjang operasi pencarian dijalankan.

“Ia mengambil masa yang lama kerana ini rumah yang besar, jadi polis perlu periksa setiap bilik,” tambahnya.

Harpal berkata, pihaknya tidak dimaklumkan setakat ini sama ada Najib akan dipanggil untuk disoal siasat atau tidak berhubung kes ini.

BACA: Geledah kediaman Najib, tiada tangkapan setakat ini - polis

BACA: Polis sahkan geledah kediaman Najib

BACA: Puluhan polis di apartmen Najib


Pencarian di kediaman Najib di Jalan Langgak Duta bermula sekitar jam 10.15 malam semalam tidak lama selepas Najib pulang dari menunaikan solat terawih di Kampung Baru.

15 kenderaan polis merangkumi SUV, trak dan kereta mula bertempat di perkarangan kediaman beliau, yang turut dibanjiri pengamal media dalam dan luar negara, juga ditemani puluhan penduduk sekitar.

Selain itu menurut Harpal, operasi pencarian turut dijalankankan di dua lot kediaman di Menara Pavilion, Kuala Lumpur, pada waktu sama.