Polis tahan 10 suspek terlibat IS

Polis tahan 10 suspek terlibat IS
Antara 10 suspek yang ditahan polis dalam operasi serentak pada Rabu di Perlis, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka. - Foto PDRM
KUALA LUMPUR: Polis menahan 10 suspek termasuk 2 wanita disyaki terlibat dengan aktiviti Kumpulan Militan, IS.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, kesemua suspek ditahan dalam operasi serentak pada Rabu di Perlis, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka.

"Pada 19 Ogos 2015, Bahagian Counter Terrorism Cawangan Khas telah melancarkan operasi serentak di di Perlis, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka yang membawa kepada penangkapan 10 suspek iaitu 8 lelaki dan 2 wanita kerana disyaki terlibat dalam aktiviti IS," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Kesemua yang ditahan melibatkan enam anggota pasukan keselamatan, dua kakitangan jabatan kerajaan, seorang pereka dalaman, dan seorang guru tadika berumur antara 24 hingga 42 tahun.

Suspek IS
Kesemua suspek ditahan dalam operasi serentak pada Rabu - Foto PDRM

Khalid berkata, mereka disyaki terlibat dalam aktiviti mempromosi ideologi, mengumpul dana dan mengatur pemergian rakyat Malaysia menyertai IS di Syria.

"Mereka juga disyaki merancang membeli senjata api untuk melancarkan serangan di Malaysia, membantu kemasukan suspek IS ke dalam negara serta merekrut anggota kumpulan militan itu," ujarnya. 

Suspek IS
Polis menahan 10 suspek termasuk 2 wanita disyaki terlibat dengan aktiviti Kumpulan Militan, IS - Foto PDRM

Selain itu katanya, suspek tersebut juga dipercayai cuba menyembunyikan maklumat mengenai aktiviti IS di negara ini.

"Kesemua suspek ditahan di bawah BAB VIA- kesalahan berkaitan keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 547) dan akan disiasat mengikut prosedur di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Lhas) 2012 (Akta 747)," jelas beliau.