Tutup

Punca gangguan kesihatan di Pasir Gudang masih belum dipastikan - Bee Yin

Punca gangguan kesihatan di Pasir Gudang masih belum dipastikan - Bee Yin
Punca sebenar insiden gangguan kesihatan di Pasir Gudang sejak Khamis lepas masih belum dapat dipastikan. Foto BERNAMA
JOHOR BAHRU: Punca sebenar insiden gangguan kesihatan sehingga melibatkan ramai pelajar sesak nafas dan muntah-muntah di Pasir Gudang sejak Khamis lepas masih belum dapat dipastikan.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkata hasil keputusan ujian makmal mendapati sampel daripada lapan pesakit yang diambil untuk ujian cyanide, blood cyanide dan kompaun organik tidak stabil (VOC) adalah negatif.
"Jabatan kimia secara berterusan mencari unsur bahan kimia dalam urin serta sampel darah pesakit.

"Kita tidak pastikan apakah sumber bahan kimia menerusi sampel urin dan juga darah. Ini sangat berbeza dengan kes Kim Kim. Kita ada bukti fisiologikal kimia, urin dan darah tentang kandungannya (bahan kimia)," katanya kepada pemberita di pada Rabu.
Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebudayaan dan Warisan Johor Mohd Khuzzan Abu Bakar serta Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kesejahteraan Bandar dan Alam Sekitar Johor Tan Chen Choon.

Bee Yin berkata bagi memastikan keselamatan penduduk dan menangani isu gangguan kesihatan seumpama itu, sebuah stesen pemantauan bahan-bahan cemar udara secara tetap akan diwujudkan di Pasir Gudang, namun, reka bentuknya akan diteliti.

Beliau berkata Sistem Ramalan Penyebaran Kimia juga akan diwujudkan bagi menjadi rujukan piawaian bagi setiap bahan cemar yang terdapat di Pasir Gudang dalam keadaan bacaan normal.

"Saya juga sudah berbincang dengan YB Tan (Tan Chen Choon) untuk mewujudkan zon penampan di antara kawasan industri, perumahan, sekolah dan kawasan komuniti harian.

"Kita sudah ada rancangan mengenainya dan akan membentangkannya secepat mungkin," katanya.

Sementara itu, Mohd Khuzzan berkata sehingga 12 tengahari Rabu, tiada pesakit baharu dimasukkan ke dalam wad yang menjadikan keseluruhan mangsa masih berada di wad adalah enam orang.

Beliau berkata keputusan sama ada sekolah boleh dibuka semula Ahad ini bergantung kepada kualiti udara yang sedang dipantau.Tag: Johor Bahru, sekolah, Pasir Gudang, pencemaran alam sekitar, pelajar, kesihatan, keselamatan, sungai kim kim, tragedi kim kim, Johor Darul Takzim, JDT, Yeo Bee Yin, VOCKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.