Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Rakyat Malaysia masih tidak dibenarkan ke luar negara

Rakyat Malaysia masih tidak dibenarkan ke luar negara
Larangan turut melibatkan para pelajar Malaysia yang berhasrat kembali ke universiti di luar negara. - Foto fail Astro AWANI
PUTRAJAYA: Kerajaan masih tidak membenarkan mana-mana rakyat Malaysia meninggalkan tanah air dan menuju ke negara lain.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, larangan itu turut melibatkan para pelajar Malaysia yang berhasrat kembali ke universiti di luar negara.

"Indonesia dianggap sebagai salah sebuah negara yang mempunyai risiko yang tinggi. Indonesia, Amerika Syarikat, Brazil dan Eropah sebagainya sekarang ini ada kenaikan mendadak kes positif COVID-19.

"Kita masih anggap (negara tersebut) merupakan kawasan yang berisiko tinggi.
"Jadi setakat hari ini, kita tidak membenarkan rakyat kita keluar ke negara-negara lain terutamanya negara berisiko tinggi termasuk pelajar," katanya pada sidang media harian di sini pada Sabtu.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab persoalan dalam kalangan pelajar Malaysia yang ingin kembali ke universiti mereka di luar negara.


Tag: ismail sabri yaakob, Amerika Syarikat, Indonesia, pelajar, koronavirus, rakyat Malaysia, keselamatan, COVID19, pelajar luar negaraKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.