Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

RM4.63 bilion harta berjaya diselamatkan daripada kebakaran - JBPM

RM4.63 bilion harta berjaya diselamatkan daripada kebakaran - JBPM
Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Mohammad Hamdan Wahid (tengah) bergambar kenangan bersama pengamal media pada Majlis Istiadat Pengurniaan Pingat Kebesaran JBPM di ibu pejabat jabatan itu hari ini. - Foto BERNAMA
PUTRAJAYA: Sejumlah RM4.63 bilion harta telah berjaya diselamatkan daripada kebakaran dari tempoh Januari hingga pertengahan Mac tahun ini, kata Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Menurut Ketua Pengarah JBPM, Datuk Mohammad Hamdan Wahid, aset tersebut merupakan aset komersial dan juga aset kerajaan.
“Ini merupakan aset-aset komersial dan aset-aset kerajaan melibatkan bangunan kerajaan yang sempat dan berjaya kami selamatkan,” dalam satu sidang media yang berlangsung di Ibu Pejabat JBPM pada hari Rabu.

Namun, jelas beliau kerugian akibat kebakaran pula pada tempoh yang sama berjumlah RM436.3 juta.
Kata Mohammad Hamdan, sebahagian besar kebakaran di Malaysia dipercayai dipercayai berpunca dari kebakaran hutan, yang disebabkan oleh fenomena Equinox serta kemarau panjang.

Sementara itu, tambah beliau, sepanjang tempoh tersebut JBPM telah menerima sebanyak 20,916 panggilan kecemasan.

Daripada jumlah itu, 266 panggilan melibatkan kebakaran manakala sebanyak 10,582 adalah non-fire calls, panggilan kecemasan yang melibatkan perkhidmatan mencari dan menyelamat dan juga khidmat manusia.

Terdahulu, Mohammad Hamdan telah menyampaikan Pingat Kebesaran kepada 124 penerima dalam majlis istiadat Penganugerahan Pingat Kebesaran JBPM.

Antara anugerah yang diberi termasuk Pingat Ketua Pengarah (PKP), Pingat Jasa Bomba (PJB), dan Pingat Setia Bomba (PSB).

Daripada jumlah itu, seramai 17 pengamal media elektronik dan cetak diberi anugerah Pingat Cemerlang Bomba (PCB) sebagai tanda penghargaan jabatan tersebut kepada agensi media terlibat dan antara yang menerima anugerah tersebut ialah wartawan Astro AWANI, Hilal Azmi.
Tag: JBPM, harta diselamatkan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Mohammad Hamdan Wahid, kebakaran di Malaysia, Pingat Kebesaran JBPM, Hilal Azmi, Astro AWANIKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.