Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

'Saya punya #kipidap lagi popular daripada Ahmad Maslan' - Rani Kulup

'Saya punya #kipidap lagi popular daripada Ahmad Maslan' - Rani Kulup
RANI KULUP: Saya punya #kipidap lagi popular daripada Ahmad Maslan. -Gambar fail
KUALA LUMPUR: Facebook 'troll' Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah dilihat lebih popular daripada yang dimiliki Datuk Ahmad Maslan kerana pengajaran yang terkandung di dalam laman itu sendiri.

Tegas Abdul Rani, walaupun laman itu dikendalikan 'peminat'nya, ia dilihat memberi lebih banyak teladan dan bermanfaat daripada laman Facebook 'troll' Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan.
"Peminat meletakkan aktiviti seharian saya selain bukan berniat memperlekeh. Bilangan 'like' juga jauh lebih banyak daripada Ahmad Maslan.

"Walaupun saya sendiri tidak mengenali pengendali laman itu, namun ia banyak membantu peminat-peminat saya untuk tahu aktiviti seharian yang dibuat MJMM.
"Ia sekali gus menaikkan nama MJMM dan memberi lebih promosi kepada banyak isu-isu negara yang harus diberi perhatian selain banyak laporan polis yang dibuat sebelum ini," katanya kepada Astro AWANI di sini.

Tinjauan Astro AWANI mendapati laman FB 'troll' 'Abdul Rani Kulup Fans' mempunyai lebih 105,000 'like' sementara 'Ahmad Maslan Fans' hanya mencatat 15,000 'like.'Laman FB 'troll' 'Abdul Rani Kulup Fans' kini mempunyai lebih 105,000 'like.' -Sumber gambar Facebook


BACA: Perbuatan 'troll' dikategorikan sakit jiwa - Fadzilah Kamsah

Sebelum ini, pakar motivasi Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah berkata mereka yang suka melakukan 'troll' atau mengeluarkan kenyataan bernada menyindir dengan tujuan provokasi dan menyebarkan keburukan orang lain menerusi media sosial merupakan golongan 'sakit jiwa.'

Kata Dr Mohd Fadzilah, golongan ini 'sakit daripada segi rohani', jahil agama, mungkin dipengaruhi kawan dan sewenang-wenangnya menyampaikan sesuatu perkara tanpa mengetahui kesahihannya.

BACA: 'Azmin, cakap barua kepada Khalid, semua polis terasa jua' - Rani Kulup

Abdul Rani sebelum ini pernah memberi amaran kepada Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali untuk tidak memesongkan ungkapan barua yang ditujukan kepada anggota polis kononnya hanya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Tegasnya, frasa barua yang diungkap memang ditujukan kepada semua anggota polis sekali gus menggambarkan Azmin seorang yang tidak bertanggungjawab.

BACA: 'Ah Kooy, jangan berani sangat ugut ah long' - Rani Kulup

Terbaharu, Abdul Rani menasihati Ketua Balai Polis Menglembu, ASP Chen Ah Kooy tidak terlalu berani dengan membuat video berdurasi 41 saat yang mengugut peminjam wang tidak berlesen atau ah long untuk tidak menggantung poster iklan pinjam wang terutama di sekitar Menglembu, Perak.

Ujarnya, tindakan itu, walaupun dibuat oleh seorang pegawai polis, boleh mengundang bahaya.

"Saya mahu menjadi ikon kepada masyarakat, biar semua tahu niat positif saya selain memberi pengajaran kepada anak-anak muda," katanya mengakhiri perbualan.