Tutup

Sebagai ahli UMNO, Dr Mahathir berhak bersuara - Muhyiddin

Sebagai ahli UMNO, Dr Mahathir berhak bersuara - Muhyiddin
Muhyiddin minta Tun Mahathir beri Najib peluang tadbir dengan cara sendiri
JAKARTA: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan sebagai ahli UMNO, Tun DR Mahathir berhak untuk bersuara dan menulis sesuatu, lapor Bernama.

Muhyiddin juga dilaporkan berkata beliau tidak merasakan Dr Mahathir mempunyai niat tidak baik apabila mempersoalkan tentang dana pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Saya tidak fikir Tun (Dr Mahathir) berniat tidak baik sebab dia kata dia ahli UMNO dan sebagai ahli UMNO dia berhak untuk bersuara dan kita tidak menyekat beliau bersuara, menulis sesuatu.

"Kita hadapi masa mencabar, kita nak UMNO dan BN (Barisan Nasional) kuat,tak apalah pembangkang kuat tak kuat itu soal dia tetapi yang penting diperingkat UMNO kita mesti bersatu sebab kita akan hadapi rakyat dalam pilihan raya akan datang," Muhyiddin dipetik sebagai berkata oleh Bernama.
Timbalan Perdana Menteri berada di Jakarta sempena lawatan kerja tiga hari yang berakhir hari ini.

Menyentuh kritikan Dr Mahathir terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Muhyiddin berkata beliau menghormati kedua-dua pemimpin dan tidak mahu membuat kenyataan yang berat sebelah kerana apa yang lebih penting ialah rakyat mahukan kebenaran dan parti akan menghadapi pilihan raya.

"Kita kena berlaku adil kepada rakyat,untuk berlaku adil kepada rakyat ialah dengan memberitahu perkara sebenar. Apa yang rakyat mahu ialah kebenaran,apa yang rakyat mahu ialah cerita yang benar.

Kalau mereka mendengar daripada pihak lain, (akan timbul) pelbagai cerita,tetapi tidak dapat disahkan (sama ada) benar (atau) tak benar, jadi (akan) timbul banyak tanda soal dalam kepala dan benak rakyat dan pasti itu tidak baik untuk kita," katanya.

Beliau berkata, kabinet pernah berbincang mengenai perkara itu dan berpendapat bahawa dalam hal seperti itu terutama yang menyentuh peribadi perdana menteri atau keluarganya dan 1MDB, Perdana Menteri lebih tahu daripada orang lain.

Muhyiddin berkata, satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah bekas perdana menteri itu diketahui umum sebagai seorang tokoh dan pemimpin sebelum ini dan beliau masih mempunyai pandangan, berpengaruh dan ada pengikutnya.

"Sebab itu, apabila beliau mencetuskan beberapa perkara dalam penulisan beliau, saya sendiri secara peribadi tidak memandang ringan. Ia ada impak dan kesannya. Kalau dia (Dr Mahathir) menyentuh mengenai urusan kerajaan, yang mana patut kita jelaskan, kita patut jelaskan," kata Muhyiddin.

Muhyiddin berkata, dalam isu tertentu yang menyentuh soal seperti 1MDB dan hal yang ada kaitan dengan perdana menteri sendiri, Najib juga boleh bertemu dengan Dr Mahathir untuk menjawab bagi menjelaskan
perkara sebenar.

"Saya setuju supaya bukan sahaja Perdana Menteri menjelaskan (isu-isu yang dibangkitkan oleh Dr Mahathir) untuk pengetahuan umum supaya tidak ada salah anggapan dan salah fahaman tentang perkara tertentu, penting juga penjelasan untuk pengetahuan rakyat. Tetapi saya fikir yang agak baik ialah pertemuan, kalau Datuk Seri Najib sebagai anak dan Tun sebagai bapa, maka saya pun begitu.

"Jumpalah Tun, kalau dah jumpa dahulu, mungkin perlu jumpa lagi, elok jumpa lagi sebagai bapa dan anak, saya percaya Tun Mahathir pasti akan menerima dan Datuk Seri Najib tidak akan berasa janggal. Janggal makna anda tahu, anda berasa seperti anda tahu bukan (sesuatu yang) luar biasa," kata beliau.

Katanya, jika bersemuka dan saling memahami, maka Najib boleh bertanya dan berbincang secara ikhlas dan mungkin isu yang dibangkitkan itu tidak berterusan serta tidak menjadikan kerajaan pimpinan Najib dalam keadaan serba salah.

Namun dalam masa yang sama Muhyiddin juga meminta Dr mahathir agar memberi peluang kepada Najib untuk mentadbir negara dengan caranya sendiri.

"Ada pandangan berbeza, tetapi biarlah pimpinan kerajaan hari ini cuba laksanakan perkara yang kita fikir beri impak kepada pembangunan sosioekonomi rakyat menerusi program transformasi, rasionalisasi subsidi, bantuan rakyat dalam bentuk BR1M dan sebagainya, ada impaknya walaupun Tun tidak begitu bersetuju dengan perkara begitu," katanya.