Tutup

Sejarawan Khoo Kay Kim antara 7 individu terima Anugerah Merdeka 2018

Sejarawan Khoo Kay Kim antara 7 individu terima Anugerah Merdeka 2018
Sultan Nazrin Shah berkenan beramah mesra bersama para penerima Anugerah Merdeka 2018 selepas menyampaikan anugerah tersebut di Kuala Lumpur, 3 Sept, 2018. --fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Sejarawan dan ahli akademik Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim adalah antara tujuh individu terkemuka menerima Anugerah Merdeka 2018 berprestij pada Isnin.

Beliau merupakan penerima bersama dalam kategori pencapaian skolastik cemerlang kerana sumbangan gemilangnya terhadap penyelidikan sarjana, penyusunan interpretasi semula sejarah Malaysia dan dedikasi sepanjang hayat dalam pendidikan sejarah.

Seorang lagi dalam kategori yang sama ialah Ahli Ekonomi Prof Dr Rajah Rasiah dari Universiti Malaya (UM).

Lima penerima lain ialah 'Bapa Animasi Malaysia' Hassan Abd Muthalib bagi kategori pendidikan dan komuniti sementara aktivis alam sekitar Gurmit Singh K.S. bagi kategori alam sekitar.
Dekan Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia Professor Dr Mohd Hair Bejo dan farmakologis Datuk Dr Gan Ee Kiang, yang merupakan penerima bersama kategori kesihatan, sains dan teknologi; dan penjelajah gua British Andrew James Eavis yang dipilih bagi kategori sumbangan cemerlang kepada rakyat Malaysia.

Anugerah itu disampaikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah. Turut hadir di majlis itu Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.
Diwujudkan oleh syarikat gergasi minyak dan gas di Malaysia, Petronas, ExxonMobil dan Shell pada 2007, anugerah itu mengiktiraf dan mengurniakan warga Malaysia dan bukan Malaysia yang telah memberi sumbangan cemerlang dan kekal kepada negara dan rakyatnya.

Setakat ini, 49 individu, termasuk penerima tahun ini, serta dua organisasi, telah menerima Anugerah Merdeka.

Sementara itu, Khoo yang membantu menggubal Rukun Negara berkata anugerah itu mengiktiraf individu yang menyumbang kepada pembangunan negara.

"Hadiah ini merupakan satu inisiatif yang baik bagi menggalakkan rakyat menyumbang bakti kepada negara bangsa terutamanya pada zaman ini di mana lebih ramai orang mementingkan diri sendiri," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis itu.

-- BERNAMA