Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Syarikat logistik, pengangkutan digalak pindah barangan 7 malam-7 pagi

Syarikat logistik, pengangkutan digalak pindah barangan 7 malam-7 pagi
Dr Wee Ka Siong berkata, kerajaan mengakui barang keperluan asas termasuk makanan dan ubat-ubatan perlu dihantar ke destinasi tanpa sebarang masalah.
KUALA LUMPUR: Syarikat logistik dan pengangkutan digalakkan memindahkan barangan mereka antara jam 7 malam hingga 7 pagi bagi membolehkan pergerakan lebih lancar sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, kerajaan mengakui barang keperluan asas termasuk makanan dan ubat-ubatan perlu dihantar ke destinasi tanpa sebarang masalah.
"Kementerian dan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) ingin mengingatkan semua pengendali, pemandu dan operator pengangkutan awam darat supaya mematuhi PKP dan peraturan-peraturan lain yang berkaitan.

"Pada masa sama, merkea perlu mengutamakan keselamatan dan kesihatan dir. Ini adalah selaras dengan langkah-langkah yang telah ditetapkan bagi mengelakkan jangkitan COVID-19," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.
Beliau berkata, kerajaan juga akan memberikan fokus kepada usaha mengurangkan rantaian jangkitan COVID-19 dalam aspek pengangkutan awam.

"Waktu operasi bagi perkhidmatan bas henti-henti, bas ekspres, tren, rel dan terminalnya akan terus beroperasi dengan dihadkan kepada jam 6 pagi hingga 10 pagi dan 5 petang hingga 10 malam seperti mana yang diumumkan sebelum ini.

"Perkhidmatan teksi dan e-hailing akan dibenarkan beroperasi bermula jam 6 pagi hingga 10 malam setiap hari, berkuatkuasa 1 April 2020. Penghantaran makanan pula dibenarkan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam." tambahnya lagi.

Orang ramai juga dinasihatkan agar mengamalkan penjarakan sosial satu meter, memakai topeng muka dan mengelakkan kesesakan semasa menggunakan pengangkutan awam sepanjang tempoh PKP.


Tag: Wee Ka Siong, kerajaan, kesihatan, keselamatan, teksi, bas, menteri, operasi, koronavirus, COVID19Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.