Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Syarikat Malaysia terlibat dalam pembakaran terbuka di Indonesia akan dikenakan tindakan - PM

Syarikat Malaysia terlibat dalam pembakaran terbuka di Indonesia akan dikenakan tindakan - PM
Kerajaan akan mengambil tindakan terhadap mana- mana syarikat Malaysia yang terlibat dalam melakukan pembakaran terbuka di Indonesia, tegas Dr Mahathir Mohamad. - Gambar Astro AWANI/ SHAHIR OMAR
PUTRAJAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan, kerajaan akan mengambil tindakan terhadap mana- mana syarikat Malaysia yang terlibat dalam melakukan pembakaran terbuka di Indonesia.

Menurut Perdana Menteri, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Kabinet berhubung isu jerebu yang kini menjadi kegelisahan seluruh rakyat

“Kita akan ambil tindakan terhadap syarikat Malaysia yang terlibat dalam pembakaran terbuka di ladang mereka sehingga menyebabkan jerebu.”

“Kerajaan mendapati, mereka ini (Syarikat) tidak mahu bekerjasama dalam memadam kebakaran, jadi kita (kerajaan)akan pastikan mereka bertanggungjawab terhadap pembakaran di luar Malaysia," kata Dr Mahathir, di sini hari ini.
Mengulas dakwaan Indonesia bahawa jerebu yang melanda rantau ini bukan dari negara mereka, Perdana Menteri berkata, Malaysia perlu mengeluarkan lebih banyak publisiti atau kenyataan berkenaan kawasan titik panas yang dikesan agar menjelaskan situasi sebenar.


BACA: Jerebu di Pulau Pinang: Dua penerbangan patah balik, satu dilencongkan
BACA: "Kami kini lakukan segala-galanya" - Jokowi ulas masalah jerebu rentas sempadan


Tag: syarikat Malaysia, pembakaran terbuka, di Indonesia, akan diambil tindakan, kerajaan Malaysia, Indonesia, jerebuKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.