Tutup

Temerloh bandar mati?

Temerloh bandar mati?
Ada yang mengatakan, bandar Temerloh hanya bernyawa pada waktu tertentu sahaja seperti pada hujung minggu dan cuti umum. - Astro AWANI / SITI NURSYAZWANI
TEMERLOH: Sebut sahaja Temerloh di Pahang, pasti perkara pertama yang terlintas dalam fikiran adalah 'Bandar Ikan Patin'.

Bandar Temerloh terletak di tengah-tengah negeri Pahang, iaitu di persimpangan antara Sungai Semantan dan Sungai Pahang.

Bagaimanapun, ada apa sebenarnya di bandar yang diberi pengiktirafan sebagai Bandar Titik Tengah Semenanjung ini?

Ada cakap-cakap yang mengatakan bandar ini hanya ‘bernyawa’ pada waktu tertentu sahaja, seperti pada hujung minggu dan cuti umum.
Pada hari biasa pula, bandar ini dikatakan hanya ‘dihidupkan’ dengan kehidupan penduduk tempatan yang melakukan kerja-kerja seharian.


Seorang warga tempatan yang kami temui menyatakan bandar Temerloh ini hanya satu pusat transit yang menghubungkan orang luar, mahupun orang tempatan, ke bandar-bandar lain di negeri ini.

Dengan populasi seramai 165,451 orang seperti yang tercatat dalam bancian penduduk pada 2010, pasti setiap daripada mereka ada kisah tersendiri yang ingin dikongsikan.

Astro AWANI akan membawakan cerita-cerita menarik di Temerloh.