Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Tiada jemaah hadir Solat Jumaat, hanya laungan Azan

Tiada jemaah hadir Solat Jumaat, hanya laungan Azan
Imam 1 Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Ustaz Abas Mohamad Yusof berkata, kesemua pintu pagar ditutup dan telah ditempatkan beberapa pengawal masjid di setiap pintu utama. - Foto Astro AWANI
KUALA LUMPUR: Tinjauan di Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masuk hari ketiga mendapati tiada ibadah Solat Jumaat dilakukan termasuk pergerakan keluar masuk jemaah ke dalam masjid.

Imam 1 Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Ustaz Abas Mohamad Yusof berkata, kesemua pintu pagar ditutup dan telah ditempatkan beberapa pengawal masjid di setiap pintu utama.
"Buat masa ini kita sudah tutup semua pintu pagar masjid dan tiada sebarang aktiviti dijalankan dan sebarang aktiviti masjid hanya dilakukan menerusi siaran langsung Facebook masjid sahaja," katanya ketika ditemui di Dewan Solat Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong pada Jumaat.

Pada kebiasaannya program tazkirah akan berlangsung sebelum Solat Jumaat diteruskan dan hasil pemerhatian juga menyaksikan perkarangan masjid lengang tanpa kehadiran jemaah dan tindakan ini jelas menyaksikan kesedaran masyarakat berhubung implikasi wabak COVID-19 yang menular.
Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa mulai 18 Mac hingga 31 Mac ini di seluruh negara bagi mengekang penularan COVID-19, solat Jumaat tidak diadakan hari ini.


Tag: koronavirus, Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, perintah kawalan pergerakan, COVID19, coronavirus, solat Jumaat, Perdana MenteriKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.