Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Tiada keperluan mendesak untuk HSR - Tun Mahathir

Tiada keperluan mendesak untuk HSR - Tun Mahathir
Kata Dr Mahathir, HSR kelak mungkin akan menghubungkan Johor Bahru dan Pulau Pinang sehingga sempadan Thailand.- Foto Astro AWANI / Shahir Omar
CYBERJAYA: Kerajaan tidak melihat keperluan mendesak masa ini bagi pembinaan kereta api berkelajuan tinggi (HSR).

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, paling penting kini meningkatkan jaringan sistem rel negara menerusi teknologi selain penggunaan landasan berkembar.

"Kita tidak akan bina lagi HSR buat masa ini, tetapi mempertingkat kualiti dan perkhidmatan sistem kereta api sedia ada. Ini boleh dilakukan dan ada yang sudah dilakukan seperti penggunaan teknologi elektrik dan landasan berkembar.

"Teknologi elektrik tidak mencemarkan alam sekitar dan pada masa sama mempercepatkan perjalanan, manakala landasan berkembar membolehkan tren melepasi satu sama lain tanpa berhenti," katanya.
Beliau berkata demikian semasa sesi soal jawab selepas Majlis Pembukaan Technomart Rel 2019, di sini, pada Selasa.

Ia merupakan anjuran Pertubuhan Industri Rel Malaysia (MARIC) dengan usahasama Kumpulan Kerjasama Industri-Kerajaan bagi Teknologi Tinggi (MIGHT).
Dalam pada itu kata Dr Mahathir, HSR kelak mungkin akan menghubungkan Johor Bahru dan Pulau Pinang sehingga sempadan Thailand.

Bagaimanapun jelasnya, ia masih tidak dibincangkan kerana perjanjian hari ini hanya bagi perjalanan antara Kuala Lumpur ke Singapura.

Sebelum ini, Dr Mahathir berkata, HSR mungkin akan ditangguhkan setelah mengkaji situasi ekonomi negara.

Kementerian Kewangan mengesahkan kepada Dewan Rakyat, perkiraan kos keseluruhan projek HSR mencecah RM110 bilion.


Tag: Mahathir Mohamad, Dewan Rakyat, Thailand, Singapura, Johor Bahru, ekonomi, kerajaan, kereta, HSR, Kementerian KewanganKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.