Tutup

Tun Dr Mahathir kesal polis tangkap individu kritik 'anak raja'

Tun Dr Mahathir kesal polis tangkap individu kritik 'anak raja'
Rakyat negara ini bebas bersuara mengkritik pemimpin seperti yang pernah beliau tekankan
KUALA LUMPUR : Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melahirkan rasa kesal terhadap tindakan Polis Diraja Malaysia yang menahan seorang individu yang didakwa mengkritik raja-raja di media sosial.

Rasa kecewa itu dizahirkan oleh Tun Mahathir menerusi beberapa ciapan di laman Twitternya pada Jumaat.

Menurut ciapan tersebut beliau berkata rakyat sepatutnya mempunyai kebebasan untuk mengkritik mana-mana pemimpin di negara ini.

“Kebebasan bersuara adalah penting di dalam sesebuah demokrasi. Kecuali ugutan, fitnah atau penghinaan raja-raja yang memerintah, mana-mana pemimpin boleh dikritik tanpa mengakibatkan terjejasnya hak rakyat untuk bersuara," katanya.

Jelasnya beliau telah beberapa kali menekankan sebelum ini bahawa kepentingan kebebasan bersuara.
Kenyataan berkemungkinan merujuk kepada penahanan seorang penulis dan ketua pengarang malam tadi di Balai Polis Tampoi, Johor.

Ia dipercayai susulan daripada satu tweet yang dimuatnaik oleh beliau yang menyentuh soal 'anak raja'.


Tag: Mahathir Mohamad, PDRM, Media, Tweet, polis, Perdana Menteri, media sosial, rakyat, anak, fitnah, menteri, Polis Diraja Malaysia, MalaysiaKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.