Tutup

Tun Mahathir pangku jawatan Menteri Pendidikan

Tun Mahathir pangku jawatan Menteri Pendidikan
Jemaah Menteri bersetuju kekosongan jawatan Menteri Pendidikan dipangku oleh Dr Mahathir sehingga Menteri Pendidikan baharu dilantik. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kini memangku jawatan Menteri Pendidikan berkuat kuasa 3 Januari lalu.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan memaklumkan, Dr Mahathir akan memangku jawatan tersebut sehingga Menteri Pendidikan yang baharu dilantik.

“Berikutan dengan kekosongan jawatan Menteri Pendidikan baru-baru ini, Jemaah Menteri pada 8 Januari telah bersetuju agar jawatan tersebut dipangku sementara oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Keputusan ini berkuat kuasa pada 3 Januari 2020 dan Dr Mahathir akan memangku jawatan tersebut sehingga Menteri Pendidikan yang baharu dilantik,” memetik kenyataan itu.
Jawatan tersebut kosong apabila Dr Maszlee Malik mengumumkan peletakan jawatan itu pada 2 Januari lalu.

Maszlee berkata, beliau mengambil keputusan itu selepas mendapat nasihat Dr Mahathir pada pertemuan, hari yang sama.
Selepas mengambil alih tampuk pentadbiran kerajaan pada Mei 2018, Dr Mahathir pernah menyatakan hasrat untuk menjawat jawatan Menteri Pendidikan.

Bagaimanapun, hasrat itu tidak tercapai apabila ia bertentangan dengan manifesto Pakatan Harapan yang menghalang Perdana Menteri memegang portfolio lain.


BACA: "Maszlee masih muda, ada harapan dalam politik" - Anwar Ibrahim

B
ACA: Surat kepada Maszlee: Saya tidak kata semua dia lakukan salah - Tun MahathirTag: Tun Mahathir pangku jawatan Menteri Pendidikan, Mahathir Mohamad, Perdana Menteri, Menteri Pendidikan, Maszlee MalikKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.