Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

UPSI laksana moratorium bantu pelajar

UPSI laksana moratorium bantu pelajar
Kebajikan warga UPSI akan sentiasa dijaga sebaik mungkin.
MUALLIM: Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menyambut baik dan berterima kasih kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memberi bantuan RM200 kepada mahasiswa semua institusi pengajian tinggi  menerusi pakej Ransangan Ekonomi yang dibentangkan kelmarin selari dengan insentif lain kepada rakyat Malaysia.

UPSI menerusi satu kenyataan memaklumkan, sebagai tanda prihatin dan menyambut inisiatif kerajaan, pihak pengurusan UPSI bersetuju mengadaptasi dasar kerajaan dengan melaksanakan penangguhan atau moratorium kepada warga UPSI yang membuat pinjaman komputer, motosikal dan sebagainya bagi meringankan beban mereka bermula April depan.
Kerajaan sebelum ini mengumumkan peruntukan bantuan RM200 dan kemudahan penangguhan pembayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) memperlihatkan kerajaan menjaga kebajikan bukan sahaja mahasiswa di universiti malah yang baru meninggalkan universiti.

Ia sekali gus dapat memberi keselesaaan kepada kakitangan yang berpendapatan rendah untuk mengharungi kesulitan hidup disebabkan virus COVID-19.
Kebajikan warga UPSI akan sentiasa dijaga sebaik mungkin kerana tanpa komitmen padu semua kakitangan sukar universiti mencapai kecemerlangan universiti ke arah menjadi universiti yang dihormati dan relevan.


Tag: COVID-19, ekonomi, pelajar, kerajaan, pendidikan, koronavirus, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, Universiti Pendidikan Sultan Idris, UPSIKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.