Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Waktu operasi kedai makan, stesen minyak, klinik swasta di Sarawak dipendekkan

Waktu operasi kedai makan, stesen minyak, klinik swasta di Sarawak dipendekkan
Keputusan itu dibuat untuk menghentikan pergerakan awam yang dilihat masih bebas di tempat-tempat tertentu. - Foto Astro AWANI
KUCHING: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak pada Ahad memutuskan bahawa semua pasar raya, kedai kopi, klinik swasta, restoran, kedai-kedai serbaneka 24 jam dan stesen minyak boleh beroperasi dari jam 7 pagi hingga 7 malam setiap hari.

Arahan ini berkuat kuasa di seluruh Sarawak bermula 24 Mac hingga 31 Mac ini.

Keputusan dibuat selepas mesyuarat harian JPBN Sarawak di Bilik Gerakan Negeri di Wisma Bapa Malaysia pada Ahad.

Malah, keputusan itu untuk menghentikan pergerakan awam yang dilihat masih bebas di tempat-tempat tertentu.
Bagaimanapun, ia tidak akan menjejaskan pihak yang bertugas dalam penguatkuasaan operasi seperti polis, tentera, pekerja perubatan dan pegawai imigresen.

Keperluan baharu itu adalah satu lagi strategi jawatankuasa tersebut untuk memerangi COVID-19 dari transmisi selanjutnya.
Mengenai isu lain, semua pasar raya, farmasi dan klinik swasta kini diperlukan untuk melakukan penjarakan sosial di premis masing-masing.

Susulan itu pihak polis akan memantau pelaksanaan secara rawak, malah pemilik juga dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan suhu terhadap pelanggan mereka serta menyediakan cecair pembasmi kuman.
Tag: COVID-19, Sarawak, Klinik swasta, stesen petrol, kedai kopi, pasar raya, Bilik GerakanKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.