YDP Speaker.. tolonglah, ini Batik Malaysia!

YDP Speaker.. tolonglah, ini Batik Malaysia!
Menurut Nurul, ia seakan memerlukan suntikan roh baharu dalam memperkenalkan semula Batik Malaysia kepada dunia. - Foto Astro AWANI
KALAU arena pencak silat politik pertentangan, mungkin suaranya kurang kedengaran sejak tiga bulan lepas.

Tetapi kalau disentuh mengenai cerita masyarakat dan identiti Malaysia, suaranya lunak sekali.

Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar akan memohon kepada Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof agar membenarkan Batik Malaysia dipakai oleh semua ahli parlimen lelaki ketika bersidang di Dewan Rakyat.

“Sebelum ini ia tidak dibenarkan, jadi saya ‘terbakar’ sedikit.
“Kalau di Indonesia dibenarkan, kenapa tidak di Malaysia?” kata Nurul ketika ditemubual di dalam rancangan bual bicara Agenda AWANI.

Cerita batik ini bukan cerita baharu. Tetapi, Puteri Reformasi ini mahu ia jadi baharu. Ia seakan masih ada ‘ruyung’ yang belum dipecahkan. Kalau pecah pun, pecah tak habis.
 
Bak kata peribahasa, pengayuh sayang dibasahkan, sampan takkan sampai ke seberang. Kena buat betul-betul. Menurut Nurul, ia seakan memerlukan suntikan ‘roh’ baharu dalam memperkenalkan semula Batik Malaysia kepada dunia.

“Kita tidak boleh alpa tentang keperluan melengkapkan rantaian bekalan.

“Apa mekanismenya, dimana nak mendapatkannya, mudah atau tidak untuk dipasarkan, harganya pula adakah memenuhi dan menepati kepelbagaian segmen permintaan,” ujarnya.

Nurul melihat di sebalik sesuatu produk batik itu, ada kudrat masyarakat terutama mereka di desa yang tidak lelah bertarung mencipta dan menjual.

“Saya lebih kepada ada peluang pekerjaan yang wujud. Sekarang pula zaman digital, kita saksikan teknologi boleh digabung jalin dengan sentuhan kreatif pembuatnya,” ujarnya.


Saudara serumpun, negara jiran Indonesia kini sudah tidak lagi berbicara tentang batik. Itu sudah jadi business-as-usual dalam memelihara warisan budaya Bangsa Indonesia.

Misalnya pada Selasa, Presiden Joko Widodo bercakap mengenai kain sarung.

Pak Jokowi mengusulkan cadangan supaya pemakaian kain sarung tenun diamalkan oleh rakyat termasuk memakainya ketika ke pejabat.


Tag: Joko Widodo, Nurul Izzah, Nurul Izzah Anwar, Dewan Rakyat, Agenda Awani, Indonesia, Permatang Pauh, Parlimen, Malaysia, benarkan Batik Malaysia dipakai, Speaker Dewan Rakyat, Puteri Reformasi, berita terkini, berita Malaysia


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.