awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
KDN gesa elak perhimpunan sempena lawatan PM Modi
KPDN Pulau Pinang tumpaskan kegiatan seleweng minyak masak bersubsidi
Pahang tidak berkompromi pemaju gagal siap projek perumahan rakyat
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

'Adly perlu buktikan punya sokongan Adun Melaka' - Ab Rauf

Raja Hisyam Raja Zaid
Raja Hisyam Raja Zaid
27/02/2020
07:14 MYT
'Adly perlu buktikan punya sokongan Adun Melaka' - Ab Rauf
Rauf berkata bahawa pihak Barisan Nasional Negeri Melaka juga akan menyerahkan Akuan Bersumpah wakil rakyat kepada TYT Negeri Melaka dalam tempoh terdekat. - Gambar fail
Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, menyangkal dakwaan Ketua Menteri Melaka Adly Zahari yang mengatakan beliau mempunyai sokongan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang cukup, untuk mempertahankan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) di Melaka.
Jelas Rauf yang juga Pengerusi Barisan Nasional negeri, Adly perlu membuktikan dakwaannya itu.
"Saya menyanggah dakwaan itu dan pihak Barisan Nasional (BN) menyeru agar mereka membuktikan kepada Tuan Yang Terutama Negeri Melaka dengan segera dengan menyerahkan SD (Akuan Bersumpah) sebagai tanda sokongan wakil rakyat.
"Dan sekiranya mereka tidak dapat membuktikan bahawa ada sokongan majoriti, maka kerajaan yang ada masih dalam keadaan tergantung," katanya sebelum Mesyuarat Khas Ketua-Ketua Bahagian Umno di ibu negara petang ini.
Rauf berkata bahawa pihak Barisan Nasional Negeri Melaka juga akan menyerahkan Akuan Bersumpah wakil rakyat kepada TYT Negeri Melaka dalam tempoh terdekat.
"Ketika ini jumlah 13-13. Jika kita dapat dua lagi kerusi bermakna kita boleh bentuk kerajaan. Jika mereka serahkan kepada TYT SD, Barisan Nasional juga akan melakukannya dalam tempoh terdekat," tambahnya.
BACA: Status quo kekal di Melaka, sidang Dun ditangguh - Ketua Menteri
Ketika ditanya adakah pihak Barisan Nasional telah mengadakan rundingan atau persetujuan dengan mana-mana Ahli Dewan Undangan Negeri beliau hanya menjawab ringkas 'kita tunggu dan lihat'.
Topic Berkaitan
#ADUN
#Barisan Nasional
#Ketua Menteri
#Ketua Menteri Melaka
#menteri
#Pakatan Harapan
#rakyat
#UMNO
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan