Tutup

#AgongKita: UMNO-BN komited terus aspirasi negara kesepakatan - Mohamad Hasan

#AgongKita: UMNO-BN komited terus aspirasi negara kesepakatan - Mohamad Hasan
MOHAMAD: Hanya dengan konsensus, kejujuran dan sikap hormat-menghormati, kita akan berupaya memberi makna kepada kerencaman budaya negara. - Gambar fail
SEREMBAN: UMNO dan Barisan Nasional (BN) komited untuk meneruskan aspirasi 'Negara Kesepakatan' selaras dengan seruan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bagi menyaksikan Malaysia yang bersatu padu dan aman di bawah pemerintahan Seri Paduka.

Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan berkata seruan Seri Paduka itu adalah sangat bertepatan dan diperlukan kerana Malaysia adalah sebuah negara majmuk dengan masyarakat kepelbagaian bangsa, agama, budaya dan bahasa.
"Kita diberkati dengan nikmat keamanan, perpaduan, keselamatan, kemakmuran ekonomi selama di bawah pemerintahan Yang di-Pertuan Agong sebelum ini.

"UMNO dan BN komited untuk meneruskan aspirasi 'Negara Kesepakatan' ini. Hanya dengan konsensus, kejujuran dan sikap hormat-menghormati, kita akan berupaya memberi makna kepada kerencaman budaya negara," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.
Mohamad berkata sesungguhnya perpaduan itu menjangkaui keamanan dan ia adalah prasyarat pembangunan dan kemajuan.

"Oleh itu, perlu wujud ikhtiar yang berterusan serta berkesan untuk menyuburkan keamanan dalam fabrik masyarakat kita.

"Sejarah telah membuktikan bahawa melalui perpaduan, Malaysia telah berjaya dibangunkan dengan pemahaman Negara Kesepakatan seperti yang diilhamkan oleh para bapa pendiri bangsa sebelum ini," katanya.

Beliau juga berkata secara asasnya, keamanan dan perpaduan hanya akan dicapai apabila perwakilan politik masyarakat majoriti diperkukuh, ditambah baik dan diperkasakan menerusi wahana yang sewajarnya.

"Sebuah masyarakat Melayu dan Bumiputera yang bersatu akan menjadi tulang belakang yang kuat kepada Malaysia tetapi segala aspirasi ini haruslah diterjemahkan dengan penuh kesederhanaan dan ketelitian kerana akhirnya kerajaan harus memberikan keadilan kepada semua pihak tanpa mengira fahaman politik, bangsa, etnik dan perbezaan yang lain.

"Malaysia adalah sebuah negara yang kita bina bersama. Oleh itu, jalan bagi mempertahan dan memperkukuhkan semua ini, ada kalanya akan berliku namun kita telah berjaya mengharungi semua itu sejak enam dekad yang lepas," katanya.

-- BERNAMA


WAWANCARA eksklusif bersama Al-Sultan Abdullah akan disiarkan di saluran 501, Astro AWANI pada 30 Julai bermula pukul 9 malam dan turut ditayangkan di saluran 104, Astro RIA, saluran 301 (Astro AEC), saluran 201 (Astro VAANAVIL) dan saluran 110 (Astro HELLO).

Para pelanggan Astro juga berpeluang untuk mengenali sisi Al-Sultan Abdullah yang berbeza menerusi satu tayangan perdana dengan baginda pada 30 Julai ini ditonton di www.astroawani.com/live-tv bermula pukul 12 tengah hari.

Sementara itu, pada hari Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong pada 30 Julai ini, Astro AWANI akan menayangkan secara langsung dari Istana Negara, Kuala Lumpur.

Dan sebagai meraikan istiadat kebesaran diraja Melayu ini, kami di Astro AWANI juga akan menyiarkan pelbagai Laporan Khas Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong mulai 26 Julai ini.


 Tag: Mohamad Hasan, UMNO, Barisan Nasional, Yang di-Pertuan Agong, ekonomi, politik, kerajaan, Melayu, Bumiputera, Negara Kesepakatan, budaya, keamanan, perpaduan, keselamatan, Malaysia, AgongKita, Agong Kita, Al-Sultan AbdullahKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.