Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Apa maksud menjadi orang Cina? - Liow Tiong Lai

Apa maksud menjadi orang Cina? - Liow Tiong Lai
LIOW: Masyarakat Cina berkongsi nilai dan matlamat yang sama dan bekerjasama dengan 13 parti komponen untuk berkhidmat kepada penduduk Malaysia. - Astro AWANI
KUALA LUMPUR: Masyarakat Cina di negara ini perlu melihat semula apa yang dimaksudkan menjadi orang Cina, kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Dalam satu tulisan yang disiarkan di akhbar The Star, Tiong Lai menyeru masyarakat Cina agar melihat kembalikan perjuangan yang telah dilakukan bersama orang Melayu dan India serta bangsa lain dalam membina negara ini.
Katanya, selama lebih 600 tahun di Malaysia, orang Cina mengasimilasi dengan bangsa-bangsa lain tanpa meninggalkan identiti mereka untuk membina Malaysia yang berbagai budaya.

"Orang Cina juga memainkan peranan penting dalam membawa kejayaan Malaysia diperingkat antarabangsa dalam pelbagai disiplin seperti seni, sains, teknologi, pendidikan, sukan dan perusahaan.
"Dalam 61 tahun sejak kemerdekaan, orang Cina terus maju. Pasti, terdapat banyak kesakitan di sepanjang jalan.

"Tetapi pada setiap masa, kita terus maju dan belajar bahawa dengan bekerjasama, kita dapat mencapai cara hidup Malaysia yang unik seperti yang kita tahu," katanya.

Katanya, atas sebab inilah maka daripada semua bahagian yang membentuk masyarakat yang terdiri dari pelbagai kaum dan kebudayaan mestilah dipertahankan pihak kerajaan.

Jelas Tiong Lai, kritikan adalah perkara biasa dalam mana-mana masyarakat dan ada yang menggunakannya sebagai ukuran pembangunan kita.

"Walau bagaimanapun, hanya kritikan yang membina akan membantu membangunkan negara, dan dalam kes ini, kejayaan masyarakat pelbagai budaya kita.

"Konsensus sangat penting apabila membuat keputusan kritikal kerana ia akan memberi kesan kepada semua pemegang kepentingan.

"Orang Cina adalah pihak berkepentingan penting yang mempertimbangkan sejarah berabad-abad lamanya di negara ini.

"Suara dan pandangan mereka mesti didengar dan diambil kira dalam sebarang reka bentuk untuk mendorong Malaysia ke hadapan," katanya lagi.

Menteri Pengangkutan itu berkata, pada masa ini, masyarakat Cina berkongsi nilai dan matlamat yang sama dan bekerjasama dengan 13 parti komponen untuk berkhidmat kepada penduduk Malaysia.

Ujar beliau, masyarakat Cina telah mengembara dalam satu perjalanan yang panjang dan sukar untuk berada di tempat sekarang.

"Kami bergerak ke depan, dan tidak ke belakang, seperti dakwaan beberapa pihak. Malaysia telah berubah dari negara membangun menjadi negara maju.

"Kita mesti berdiri bersatu dengan bendera negara kita, lagu kebangsaan kita dan bahasa kebangsaan kita.

"Identiti Malaysia dan kesetiaan serta semangat patriotik kita harus dirangka oleh keharmonian kita," katanya.