Tutup

Keperluan permit untuk berkempen dari rumah ke rumah perlukan penjelasan - Peguam Negara

Keperluan permit untuk berkempen dari rumah ke rumah perlukan penjelasan - Peguam Negara
Seksyen 24B(3) Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihanraya tidak merujuk kepada kempen bergerak mahupun kempen dari pintu ke pintu.
KUALA LUMPUR: Peruntukan dibuat pihak polis terhadap keperluan permit bagi kempen Pilihan raya Kecil (PRK) adalah tidak jelas, demikian kata Peguam Negara, Tommy Thomas.

Justeru katanya, satu penjelasan lanjut mengenai kontroversi itu diperlukan.

Menurut beliau, Seksyen 24B(3) Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihanraya tidak merujuk kepada kempen bergerak mahupun kempen dari pintu ke pintu.

“Hakikatnya sejarah membuktikan bahawa semenjak tahun 1955, kaedah-kaedah untuk meraih pengundi ini adalah yang paling popular digunakan oleh calon-calon dari kesemua parti politik, dan tanpa perlu untuk mendapatkan permit sedemikian,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Beliau berkata demikian bagi mengulas kontroversi dan isu berbangkit berhubung keperluan permit polis bagi tujuan berkempen melibatkan enam calon pada PRK Tanjung Piai.

Katanya, tanggungjawab mengundi merupakan hak asasi yang jelas termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.
“Semenjak tahun 1955, 14 Pilihan Raya Umum (PRU), selain ratusan pilihan raya kecil telah diadakan bagi membolehkan para pengundi memilih ahli parlimen dan wakil rakyat mereka.

“Aktiviti berkempen bagi tujuan pilihanraya ini adalah penting di dalam sistem demokrasi berparlimen,” ujarnya lagi.


Tag: polis, PRU, pilihan raya, pilihan raya kecil, Peguam Negara, PRK Tanjung Piai, Tanjung Piai MemilihKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.