Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Ketepikan dahulu hal Muafakat Nasional, fokus kepada COVID-19 - Abang Johari

Ketepikan dahulu hal Muafakat Nasional, fokus kepada COVID-19 - Abang Johari
Abang Johari mengulangi pendirian bahawa pada masa ini GPS terus menyokong Kerajaan Persekutuan ditadbir Perikatan Nasional.
KUCHING: Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg memberitahu, beliau belum memikirkan tentang gabungan UMNO-Pas, Muafakat Nasional (MN).

Bagaimanapun tegas beliau, apa yang lebih penting adalah memberi fokus kepada penyelesaian membendung penularan COVID-19 yang melanda Sarawak khususnya Bandaraya Kuching yang kini berstatus zon merah.

"GPS (Gabungan Parti Sarawak) menyokong.. Kita adalah kerajaan Perikatan Nasional plus di peringkat Persekutuan.

"GPS tidak memikirkannya (Muafakat Nasional). Apa yang lihat sekarang adalah COVID-19. Ia merupakan perkara serius memandangkan Kuching kini zon merah. Itu (isu COVID-19) adalah apa yang sedang difikirkan," katanya.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kedudukan UMNO-Pas untuk memperkasa Muafakat Nasional.

Terdahulu, Abang Johari hadir ke Majlis Sambutan Ulang Tahun Ke 32 Kuching sebagai Bandaraya Pertama kali 32 tahun,
Abang Johari mengulangi pendirian bahawa pada masa ini GPS terus menyokong Kerajaan Persekutuan ditadbir Perikatan Nasional.

GPS ialah gabungan empat parti Sarawak yang terdiri daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Progresif (PDP).


Tag: COVID-19, Muafakat Nasional, UMNO, Pas, GPS, Gabungan Parti Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, politikKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.