Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Nurul Izzah letak jawatan bukan perkara baharu - Zuraida

Nurul Izzah letak jawatan bukan perkara baharu - Zuraida
ZURAIDA: Saya tak boleh buat apa-apa memandangkan dia (Nurul Izzah) sudah buat (kenyataan).
KUALA LUMPUR: Tiada apa yang baru sekiranya Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar meletak jawatan, kata Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu berkata demikian apabila ditanya mengenai siri peletakan jawatan Nurul Izzah sejak tahun lalu.

Terbaru, Nurul Izzah meletak jawatan  sebagai anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 23 Mac.

“Saya rasa peletakan jawatan Nurul Izzah ini bukan perkara baru kerana beliau juga sudah letak jawatan daripada TVET, beliau letak jawatan daripada... saya pun tak ingat apa lagi... oh ya, sebagai naib presiden (PKR) juga,” katanya kepada pemberita semasa ditemui di lobi Parlimen pada Rabu.
Pada 18 Dis tahun lalu, Nurul Izzah mengumumkan peletakan jawatan sebagai Naib Presiden PKR, Pengerusi PKR Pulau Pinang serta Pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional Malaysia (TVET).

Tambah Zuraida, anggota PAC sepatutnya berbincang dan mendapatkan penjelasan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang & Hal Ehwal Parlimen) Datuk Liew Vui Keong sebelum membuat keputusan meletak jawatan.
“Pada awalnya, reaksi saya adalah untuk menasihatkan mereka (anggota PAC), cara yang terbaik, memandangkankan kita sudah menjadi kerajaan, adalah untuk pasukan PAC itu sendiri berjumpa dengan menteri yang terlibat.

“Tetapi sebelum itu dilaksanakan, satu kenyataan media telah dibuat. Jadi saya tak boleh buat apa-apa memandangkan dia (Nurul Izzah) sudah buat (kenyataan),” katanya.

Pada Sabtu lalu, Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof mengesahkan Nurul Izzah meletakkan jawatan sebagai anggota PAC.

Nurul Izzah turut menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada Pengerusi PAC, Datuk Seri Ronald Kiandee dan Ketua Whip Pakatan Harapan (PH), Datuk Johari Abdul.

Difahamkan, tindakan Nurul Izzah meletakkan jawatan itu membabitkan isu kepemimpinan PAC.


Tag: zuraida kamaruddin, nurul izzah anwar, perletakan jawatan, ahli parlimen permatan pauh, PKR, naib presiden PKR, PACKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.