PKR bukukan pendirian RUU 355 untuk elak kekeliruan

PKR bukukan pendirian RUU 355 untuk elak kekeliruan
DR WAN AZIZAH: Kami memilih untuk mengedarkan kenyataan lengkap pendirian parti berhubung RUU 355 bagi mengelakkan kekeliruan dan menyebarkan sikap kami. -- Gambar fail
PETALING JAYA: PKR mengambil tindakan membukukan pendirian parti berhubung rang undang-undang persendirian bagi mencadangkan pindaan kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) yang diusulkan PAS pada sidang Dewan Rakyat yang lalu.

Ia bertujuan mengelakkan kekeliruan yang mungkin timbul selepas ini berhubung pendirian PKR mengenai rang undang-undang tersebut, juga dikenali sebagai RUU 355.

Buku setebal 34 muka surat itu diedarkan kepada perwakilan parti yang menghadiri Perasmian Kongres Nasional Tahunan Wanita dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) parti tersebut malam ini.

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam petikan buku tersebut menjelaskan tujuan parti itu membukukan pendirian mereka.
"Kami memilih untuk mengedarkan kenyataan lengkap pendirian parti berhubung RUU 355 bagi mengelakkan kekeliruan dan menyebarkan sikap kami.

"Keputusan pengedaran risalah dibuat sebulat suara oleh Biro Politik," katanya.
                   
Selain memperincikan pendirian PKR, buku itu juga memberi penjelasan lanjut kepada situasi terkini RUU 355.

"Kami melihat terdapat di dalam usul ini beberapa perkara yang membimbangkan, terutamanya kesamaran skop hukuman.

"Perbincangan perlu juga atas aspek sama ada pindaan ini adalah dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan," kata Dr Wan Azizah.

Selain itu, buku tersebut turut memaparkan pendirian PKR yang mahu RUU 355 dibahaskan di Dewan agar ia mendapat penjelasan lanjut.

Parti itu juga mahu jaminan dari Perdana Menteri bahawa mana-mana pindaan sedia ada akan memenuhi prinsip Islam dan tidak bercanggah dengan semangat Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia.

Perasmian majlis malam ini disempurnakan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.