Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Tidak perlu bubar DUN Kedah, kekal dengan status quo - Mukhriz

Tidak perlu bubar DUN Kedah, kekal dengan status quo - Mukhriz
MUKHRIZ: Jika perlu berlaku perubahan pun, kita sama-sama sepakat biarlah sampai PRU15 kerana rakyat perlu diberi hak untuk membuat pilihan. - Gambar fail
JITRA: Tiada keperluan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah buat masa ini, dan kerajaan negeri akan terus dipimpin oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) serta Pakatan Harapan (PH), kata Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Beliau berkata kerajaan negeri ketika ini kekal dengan status quo sedia ada sehingga pilihan raya umum akan datang, dan perkara itu turut disepakati pihak pembangkang di negeri itu.
"Seperti disebut Muhammad Sanusi Md Nor (Ketua Pembangkang DUN Kedah), kita dah capai satu kata sepakat di mana di Kedah ini status quo, maksudnya tiada perubahan, jadi walaupun Bersatu di peringkat nasional telah keluar daripada PH tapi di Kedah, kita bersifat pragmatik.

"Jika perlu berlaku perubahan (dalam pentadbiran kerajaan negeri) pun, kita sama-sama sepakat biarlah sampai Pilihan Raya Umum ke-15 kerana rakyat perlu diberi hak untuk membuat pilihan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan pengajian dan khairat kematian kepada penerima dalam DUN Jitra di sini pada Khamis.
Mukhriz berkata PAS Kedah juga mendapat restu daripada kepimpinan tertinggi parti itu mengenai pendirian yang perlu diambil di peringkat negeri, dan mereka juga tidak mahu gopoh untuk mengubah kerajaan negeri sedia ada.

Beliau berkata berbeza dengan negeri lain, Kedah mempunyai cara tersendiri dalam menguruskan keadaan politik semasa selain akan terus menjaga hubungan baik dengan semua pihak, termasuk pembangkang.

"Apa juga yang berlaku di peringkat pusat, Kedah tidak semestinya mengikut arus yang berlaku di peringkat nasional, sebab semua pihak nak suasana politik yang tenteram di Kedah dan kerajaan negeri sedia ada boleh terus berkhidmat untuk rakyat.

"(Selain itu) Peranan pembangkang juga masih wujud sebagai penyemak dan penimbang, dan atas sebab itu, tidak berlaku 'lompatan' ahli-ahli Dewan Undangan Negeri PH dan Bersatu ke pihak pembangkang," katanya.

Mukhriz juga memaklumkan bahawa persidangan DUN Kedah yang dijadual diadakan pada 23 Mac ini akan berlangsung seperti dirancang.

-- BERNAMA