Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

UMNO enggan sertai PN tidak jejas status quo kerajaan - Penganalisis

UMNO enggan sertai PN tidak jejas status quo kerajaan - Penganalisis
Sivamurugan menyifatkan pengumuman Ahmad Zahid ada kaitan dengan tekanan yang diterimanya daripada ahli-ahli parti. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Penganalisis politik berpandangan Perikatan Nasional (PN) kekal menerajui kepimpinan Negara di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin susulan sokongan ahli Parlimen UMNO dan Barisan Nasional (BN) serta ahli Dewan Undangan Negeri dalam pembentukan kerajaan pusat dan di beberapa negeri tertentu.

Menurut penganalisis politik daripada Universiti Sains Malaysia Prof Dr Sivamurugan Pandian, walaupun UMNO membuat keputusan untuk tidak menyertai Perikatan Nasional, ini tidak harus menimbulkan kekecohan kerana UMNO sememangnya tidak pernah menyertai PN sejak penubuhan kerajaan pimpinan Muhyiddin.
"Situasinya masih status quo. PN kekal memerintah," kata Sivamurugan semasa mengulas pengumuman Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam bahawa UMNO tidak akan menyertai PN, sebaliknya mahu mengukuhkan kedudukan Muafakat Nasional bersama PAS.

"Kenyataan Zahid untuk kukuhkan Muafakat Nasional dan ketepikan kolaborasi politik PN. Ini tak bermakna tak bersama kerajaan. Perikatan Nasional itu sendiri adalah tidak formal," katanya ketika dihubungi Bernama.
Beliau turut menyifatkan pengumuman Ahmad Zahid itu ada kaitan dengan tekanan yang diterimanya daripada ahli-ahli parti susulan ura-ura PN akan didaftarkan secara rasmi selain keputusan bersalah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang dijatuhkan mahkamah pada Selasa lepas.

Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani pula berkata selama ini UMNO hanya membawa agenda Muafakat Nasional yang menumpukan kepada penyatuan Melayu dan umat Islam dalam kempen pilihan raya kecil.

"Langkah politik UMNO tidak bersama PN adalah pelik, bagaimanapun secara teknikalnya tidak menjejaskan kerajaan sedia ada.

"Implikasinya ialah pada pilihan raya. Ini bermakna Muafakat Nasional dan Bersatu boleh bertanding sesama sendiri. Kalau Bersatu nak masuk Muafakat Nasional, maka UMNO dan PAS kena ubah piagam Muafakat Nasional yang selama ini adalah mengenai penyatuan agenda Melayu Islam di antara UMNO dan PAS. Jika berjaya dilakukan (Muafakat Nasional + Bersatu), maka percaturan politik di PRU (pilihan raya umum) akan datang lebih mudah," katanya.

Penganalisis politik daripada Universiti Putra Malaysia Dr Syed Agil Alsagoff pula menyifatkan keputusan UMNO jelas menunjukkan strategi parti itu untuk memperkukuh pakatan Muafakat Nasional yang didominasinya bersama PAS berbanding PN yang dikuasai Bersatu.

"Namun apa yang saya sangsikan sekarang ialah apa yang akan berlaku kepada parti komponen BN, khususnya MCA dan MIC. Ini kerana Muafakat Nasional adalah mengenai perjuangan Melayu dan Islam.

"Dari segi politik, ini nampak tidak kena kerana berlandaskan kepada persetujuan dan kepercayaan semata-mata," kata Syed Agil yang tidak menolak kemungkinan bahawa apa yang berlaku semalam adalah isyarat kepada semua pihak bahawa PRU-15 semakin hampir.

-- BERNAMA