Tutup

Berita  | Sukan

Bekas pemegang rekod dunia Wilson Kipsang digantung sementara

Bekas pemegang rekod dunia  Wilson Kipsang digantung sementara
Bekas pemegang rekod dunia itu menerima notis dakwaan susulan gagal dan melakukan gangguan atau cuba melakukan gangguan keberadaannya, kata AIU dalam laman web rasminya.
PELARI maraton Kenya, Wilson Kipsang, berdepan penggantungan sementara kerana dakwaan melanggar undang-undang antidoping, demikian diumumkan Unit Integriti Olahraga (AIU).

Bekas pemegang rekod dunia itu menerima notis dakwaan susulan gagal dan melakukan gangguan atau cuba melakukan gangguan keberadaannya, kata AIU dalam laman web rasminya.

Di bawah undang-undang antidoping Olahraga Dunia, setiap atlet perlu memaklumkan pihak berkuasa pemeriksaan mengenai keberadaan mereka selama sejam setiap hari.

Gagal melakukan ujian itu sebanyak tiga kali dan/atau gagal melakukannya dalam tempoh 12 bulan akan mengakibatkan penggantungan secara automatik.
Kipsang mengungguli lima daripada enam perlumbaan maraton utama yang disertainya, dua kali di London selain kejayaan di Berlin, New York dan Tokyo.

Pelari berusia 37 tahun itu memenangi pingat perak dalam Sukan Olimpik London 2012 tetapi menarik diri dalam edisi di Rio de Janeiro pada 2016.

Sila klik di sini untuk layari Stadium AstroTag: PELARI maraton Kenya, Wilson Kipsang, Unit Integriti Olahraga, Olimpik, undang-undang, AIUKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.