Berita  | Sukan

Breakdance bakal dipertandingkan di Olimpik Paris 2024?

Breakdance bakal dipertandingkan di Olimpik Paris 2024?
Aksi atlet breakdance yang popular, Moy Rivas di kejohanan Red Bull BC One - Foto Instagram/@wdsfdancesport
JAWATANKUASA Penganjur Sukan Olimpik Paris 2024 mahu sukan tarian, breakdancing, papan selaju, sport climbing, dan luncur ombak dipertandingkan pada temasya sukan itu.

Cadangan menyenaraikan acara tersebut akan dibentangkan kepada Lembaga Eksekutif Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada hujung bulan depan (26-28 Mac).
Jika cadangan itu diterima, cadangan itu akan dibawa ke Persidangan IOC pada Jun 2019.

Papan selaju, luncur ombak dan sport climbing merupakan acara baharu yang akan dipertandingkan pada Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Sejak badan tadbir papan selaju, World Skate menganjurkan kejohanan dunia pertamanya tahun lepas di China, kini lebih daripada 40 negara terlibat dalam pusingan kelayakan ke Olimpik itu.

Breakdancing, tarian hip-hop jalanan yang popular sejak era-70an di New York, turut dipertandingkan pada Sukan Olimpik Remaja 2018 di Buenos Aires, dikendali oleh Persekutuan Tarian Sukan Dunia (WDF).Tag: breakdancing, Paris 2024, Papan Selaju, Surfing, Luncur Ombak, IOC, Olimpik, Tokyo 2020


Komen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.